Talous

LSO Osuuskunnan Matti Murto: "HKScanin osingottomuuteen varauduttu – ei kriisiä lyhyellä tähtäimellä"

Osuuskunta suunnittelee jakavansa jakaa viiden prosentin koron osuuspääomalle myös kuluvana vuonna.
Kari Salonen
"Olemme varautuneet HKScanin tulokseen", vastasi LSO Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Matti Murto.

Lihatalo HKScanin suuromistaja, varsinaissuomalaisten lihantuottajien LSO Osuuskunta arvelee maksavansa saman viiden prosentin koron osuuspääoman omistajilleen kuin viime ja sitä edeltävinä vuosina.

LSO Osuuskunnan tulovirta lihakonserni HKScanilta kuihtui ainakin toistaiseksi, sillä HKScanin hallitus esittää kevään yhtiökokoukselle, ettei osinkoa jaeta.

LSO Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Matti Murto arvioi kuitenkin, että osuuskunta pystyy jakamaan osuuspääoman korkoa myös tänä vuonna:

"Olemme varautuneet HKScanin tulokseen. Lyhyellä tähtäimellä ei kriisiä ole odotettavissa, mutta yhtiön tuloksen pitää parantua", Murto vastasi HKSCanin tilinpäätöksen tiedotustilaisuudessa LSO:lle esitettyyn kysymykseen.

HKScanin viime vuoden liikevoitto oli 49,5 miljoonaa euroa tappiolla. Vertailukelpoinen liikevoitto koko vuodelta oli miinuksella 47,5 miljoonaa euroa.

HKScanin liiketulos oli tappiolla 40,3 miljoonaa euroa edellisenäkin vuotena, mutta yhtiö jakoi silloin 0,09 euron osakekohtaisen osingon.

Lihatalo HKScanin osingot ovat LSO Osuuskunnan tulojen päälähde. LSO Osuuskunta omistaa yhtiön osakkeista lähes 35 prosenttia ja äänivaltaisten K-osakkeiden kanssa 69,25 prosenttia HKScanin äänivallasta. HKScan jakoi edellisvuoden tuloksestaan 0,09 euron osakekohtaisen osingon, joka toi noin kahden miljoonan euron tulovirran LSO Osuuskunnalle.

Osuuskunnan edustajisto puolestaan päätti hallituksen esityksen mukaisesti, että osuuspääomalle maksetaan korkoa viisi prosenttia. LSO Osuuskunta tilitti vuonna 2018 jäsenilleen osuuspääomankorkoja 0,9 miljoonan euron edestä.

Osuuskunnan edustajisto päättää myöhemmin maksettavasta osuuspääoman korosta.

Toisena merkittävänä tulonlähteenä LSO Osuuskunnalla on HKScanin Vantaan lihatehtaan kiinteistön vuokratulot. Maksajana niissäkin on lihakonserni HKScan.

MT:n toimittaja osti erän HKScanin A-osakkeita osallistuakseen keskiviikon 30.1.2019 ylimääräiseen yhtiökokoukseen. Yhtiökokous on suljettu muilta kuin osakkeenomistajilta. Osakkeiden kappalehinta vastasi noin puolta HK:n sinisen lenkin myyntihinnasta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Työntekijä menetti sormensa lihasekoittimeen – HKScanille 60 000 euron yhteisösakko

Miksi ruokafirmat ovat pörssin luusereita?

Suomalaisille lihataloille avautumassa uusia vientimarkkinoita Aasiasta siipikarjalle ja naudanlihalle – laitostarkastukset jo menossa