Talous

Muu maa mustikka – suomalaiset vähensivät ulkomaanmatkailuaan syksyllä

Varsinkin Viron houkutus väheni. Lapin lumo veti brittejä ylivoimaisesti.
Lehtikuva / Kaisa Siren
Kaikista ulkomailta tulleista yöpyjistä puolet meni Lappiin.

Muihin maihin matkailu houkutteli suomalaisia aiempaa vähemmän viime syksynä, Tilastokeskuksen ennakkotiedot kertovat. Varsinkin Viroon matkustettiin syys–joulukuussa selvästi vähemmän kuin samaan aikaan vuonna 2017.

Kaikkiaan vapaa-ajan ulkomaanmatkoja tehtiin syksyllä 2,5 miljoonaa, mikä on 8 prosenttia vähemmän kuin sitä edellisen vuoden syksynä.

Niistä Viroon suuntautui vain noin 550 000, kun aiempana syksynä vapaa-ajan matkoja tehtiin 810 000 kappaletta.

Ulkomailta tulevia matkailijoita yöpyi Suomen majoitusliikkeissä joulukuussa selvästi enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot.

Yöpymisten määrä kasvoi 50 000 yöllä kaikkiaan 788 000 yöpymisvuorokauteen, eli kasvua tuli noin 7 prosenttia.

Kaikista ulkomailta tulleista yöpyjistä puolet meni Lappiin, jossa yöpymisten määrä nousi joulukuussa lähes 8 prosenttia. Selvästi eniten matkailijoita Suomeen tuli Britanniasta: brittien yöpymisiä oli 208 000, kun toiseksi suurin ryhmä eli venäläiset majoittuivat 74 000 kertaa.

Lapin lumo oli selvästi suurin brittejä Suomeen vetänyt asia: yli 80 prosenttia brittien yöpymisistä tapahtui Lapissa.

Myös Aasiasta tulleiden matkailijoiden määrä jatkoi yöpymisten perusteella kasvuaan. Heille kirjattiin 127 000 yöpymisvuorokautta joulukuussa, kun vuonna 2017 yöpymisiä oli 113 000. Näistä yöpymisistä hieman vajaa puolet tapahtui Lapissa.

Visit Finland muistuttaa, että Eurooppa on kuitenkin Suomen kivijalkamarkkina, sillä yli puolet yöpymisistä tulee edelleen Euroopan unionista. Aasialaisten yöpymisten osuus oli 16 prosenttia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Some-vaikuttajat valjastettiin esittelemään Lapin kestävää kalastusta: "Lajin harrastajat ovat usein hyvin fanaattisia ja aikaansa seuraavia henkilöitä"

Matkailu Suomessa kasvaa – nyt myös suomalaiset itse ovat kiinnostuneita vesistöistään

Kullanhuuhdonta kiehtoo, vaikka rikastumisen mahdollisuus on vähäinen – "Tämä on aarteen etsintää kuin lotto tai vähän vaikeampi pajatso",