Talous

Teollisuustuotanto kasvoi kolme vuotta peräkkäin, viime vuonna lähes neljä prosenttia

Uusia tilauksia tuli metalliteollisuuteen sekä paperi- ja kartonkituotteisiin. Tilastokeskuksen mukaan uusien tilauksien tilastot heilahtelevat kuitenkin voimakkaasti.
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Teollisuuden uudet tilaukset nousivat joulukuussa, mutta koko vuonna tuli miinusta.

Teollisuustuotanto kasvoi viime vuonna 3,7 prosenttia toissa vuodesta, kertoo Tilastokeskus. Teollisuustuotanto on nyt lisääntynyt kolme vuotta peräkkäin.

Joulukuussa tuli plussaa sekä vuoden takaiseen että marraskuuhun verrattuna. Toissa vuoden joulukuuhun verrattuna teollisuustuotanto kasvoi 3,3 prosenttia. Marraskuusta tuotanto kohosi 1,3 prosenttia.

Tilastokeskus huomauttaa, että kasvusta huolimatta teollisuustuotanto on edelleen runsaat 9 prosenttia finanssikriisiä edeltävän vuoden 2008 alapuolella.

Myös teollisuuden uudet tilaukset nousivat Tilastokeskuksen mukaan joulukuussa, mutta koko vuonna tuli miinusta. Teollisuus sai uusia tilauksia joulukuussa 6,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Koko vuonna uudet tilaukset vähenivät 1,8 prosenttia.

Yritykset saivat joulukuussa eniten uusia tilauksia metalliteollisuudessa. Selvää kasvua oli myös papereissa sekä paperi- ja kartonkituotteissa.

Tilastokeskus varoittaa, että uusia tilauksia koskevalle tilastolle on tyypillistä voimakkaat kuukausittaiset heilahtelut. Viime vuonna uudet tilaukset nousivat elokuussa, 25,0 prosenttia. Marraskuussa uudet tilaukset puolestaan supistuivat 37,4 prosenttia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uusien tilauksien määrä laski paperi- ja kartonkituotteiden toimialalla – yhteensä teollisuuden tilaukset kasvoivat neljättä kuukautta putkeen

Teollisuustuotanto kasvanut kolme vuotta peräkkäin – uudet tilaukset vähenivät

Teollisuuden uudet tilaukset jatkoivat kasvuaan – papereiden ja kartonkien tilaukset lisääntyivät 8 prosenttia