Talous

Teollisuustuotanto kasvanut kolme vuotta peräkkäin – uudet tilaukset vähenivät

Danske Bank: "Vaisummat ajat ovat näkyvissä."
Teollisuuden uudet tilaukset nousivat joulukuussa, mutta koko vuonna tuli miinusta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Teollisuustuotanto lisääntyi viime vuonna jo kolmatta vuotta peräkkäin, kertoo Tilastokeskus. Kovin kasvu näyttää kuitenkin olevan ohi.

Viime vuonna teollisuustuotanto kohosi 3,7 prosenttia toissa vuodesta. Toissa vuonna kasvua oli peräti 11 prosenttia edellisestä vuodesta.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, että teollisuuden kehitys oli viime vuonna tyydyttävää vuoden loppuun saakka. Vaisummat ajat ovat kuitenkin näkyvissä.

Tilastokeskus huomauttaa, että kasvusta huolimatta teollisuustuotanto on edelleen runsaat 9 prosenttia finanssikriisiä edeltävän vuoden 2008 alapuolella.

Marraskuusta joulukuuhun teollisuustuotanto lisääntyi 1,3 prosenttia. Kuoppamäki pitää loppuvuoden tilannetta aavistuksen yllättävänä, koska suurelta osin vientiin perustuva teollisuus on ollut paremmassa vauhdissa kuin kotimaiseen kysyntään perustuva vähittäiskauppa.

Kuoppamäen mukaan viennissä kansainvälisen talouden hidastuminen heikentää näkymiä tänä vuonna. Maltillinen viennin kasvu näyttää kuitenkin todennäköiseltä, sillä suurten laivatilausten valmistuminen pullistaa Suomen vientilukuja.

Myös teollisuuden uudet tilaukset nousivat Tilastokeskuksen mukaan joulukuussa, mutta koko vuonna tuli miinusta. Teollisuus sai uusia tilauksia joulukuussa 6,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Koko vuonna uudet tilaukset vähenivät 1,8 prosenttia.

Koko vuoden lukuja painoi muun muassa marraskuun 37 prosentin romahdus. Kuoppamäki arvioi, että joulukuun nousu tuo tervetullutta uskoa maltilliseen teollisuustuotannon kasvuun tänä vuonna.

Kuoppamäen mukaan teollisuuden kilpailukyky riittää tarjouskilpailujen voittamiseen, mutta kilpailukyvyn kannalta on syytä kiinnittää edelleen huomiota kustannuksiin sekä tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Tilastokeskus varoittaa, että uusia tilauksia koskevalle tilastolle on tyypillistä voimakkaat kuukausittaiset heilahtelut.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sammon tulos laski ennen veroja liki kolmanneksen huhti–kesäkuussa

Kesäkuun liikenneonnettomuudet veivät hengen 24 ihmiseltä – suurin osa oli liikkeellä henkilöautolla

Konkurssien ja yrityssaneerausten määrät vähenivät viime vuodesta – eniten lisäystä maa-, metsä- ja kalataloudessa