Talous

"Voittoa Venäjältä?" – Atrian yhteenlasketut tappiot itänaapurissa 50 miljoonaa euroa

Lihatalo Atrian liikevoitto suli kalliiseen liharaaka-aineeseen Ruotsissa ja Venäjällä.
Kari Salonen
Venäjä panee mietteliääksi. "Avaamme koko korttipakan ja katsomme, mitä tehdään", kuvasi toimitusjohtaja Juha Gröhn ajatuksia yhtiön Venäjän-liiketoiminnasta.

Venäjä, Venäjä, Venäjä.

Atria liittyi vuoden 2018 tilinpäätöksensä julkistuksen yhteydessä niihin suomalaisiin pörssiyhtiöihin, jotka peruuttavat Venäjän tappiollisesta liiketoiminnasta mahdollisesti lopullisesti.

Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn oli tilinpäätöksessä aiheesta ylpeä konsernin Suomen-liiketoiminnoista, jotka tuottivat ensimmäisen kerran lihakonsernin historiassa yli miljardin euron vuosiliikevaihdon. Atria Suomen liikevaihto kasvoi 32,8 miljoonaa euroa edellisvuoteen verrattuna. Atrian liiketoiminnat Ruotsissa, Tanskassa, Virossa ja Venäjällä tuottivat yhteensä noin 419 miljoonan euron liikevaihdon.

Atria Suomen liikevoitto koko vuodelta pysyi kutakuinkin edellisen vuoden tasolla, 36,7 miljoonassa eurossa. ja liikevoittoa suhteessa liikevaihtoon kertyi 3,6 prosenttia.

Suomen vahva tulos suli kuitenkin Atria Ruotsin ja Atria Venäjän tappioihin. Atria Ruotsin koko vuoden liiketulos oli 7,1 miljoonaa euroa tappiolla ja Atria Venäjä kirjasi neljän miljoonan euron tappiollisen liiketuloksen.

Sekä Ruotsissa että Venäjällä tulosta painoivat korkeammat liharaaka-ainekustannukset ja valuuttojen heikkeneminen suhteessa euroon.

Toimitusjohtaja Juha Gröhnin mukaan tärkeintä on nyt "oikaista lihan käyttö Ruotsissa – hyödyntää esimerkiksi kaikki siipikarjalihan osat."

Esimerkiksi broilerin siiville ei Atria Ruotsi ole löytänyt kunnollista kaupallista käyttöä Ruotsin markkinoilla.

Venäjä onkin lihakonsernille kovin pähkinä.

"Avaamme koko korttipakan ja katsomme, mitä tehdään", kuvasi Gröhn ajatuksia yhtiön Venäjän-liiketoiminnasta.

Viime vuonna Atriaa kohtasi poliittisen riskin toteutuminen, kun Venäjä sulki kesällä brasilialaisen lihan tuonnin Venäjälle. Sen seurauksena raakalihan hinta pomppasi 30 prosenttia. Atria ei pystynyt viemään roimaa lihanhinnan korotusta tuotteidensa hintoihin. Joulukuussa Venäjä avasi jälleen Brasilia-lihan tuonnin.

Atria kertoi pörssitiedotteella selvittävänsä liiketoimintojen kehittämistä ja rakennemuutosten mahdollisuutta Venäjällä. Lihatalo tutkii rinnakkain mahdollisuutta tervehdyttää uudella strategialla Venäjän- toimintojaan ja näin kääntää 75 miljoonan euron liiketoiminta positiiviseksi.

Vaihtoehtoisesti Atria tutkii myös mahdollisuuksia myydä Atria Venäjän liiketoimintoja.

Atria meni teolliseksi toimijaksi Venäjälle yritysostoin vuonna 2005. Lihakonsernilla on kaksi tehdasta, salamitehdas Pietarissa ja Pietarin länsipuolella 10 vuotta sitten valmistunut Sinjanivon tehdas.

Yhtiö tutkii, onko Venäjän-liiketoiminta myytävissä kokonaisuutena tai osissa, kuten brändit erikseen. Atrian tuotemerkkeinä Venäjällä ovat Pit Product -lihajalosteet ja makkarat sekä Moskovasta vuonna 2008 ostettu Campomos-brändi. Campomoksen tuotteita ovat lihajalosteet ja tuorepitsat.

Lisäksi Atrialla on kestomakkaroiden lisenssivalmistusta espanjalaisen Casa de Mont -brändillä.

Mikä on vuosien yhteenlaskettu tulos Venäjältä?

Talousjohtaja Tomas Back vastaa:

"Kokonaisinvestointi on ollut 200 miljoonaa euroa ja tappiot yhteensä 50 miljoonaa euroa. Voittoa on tullut kahtena vuotena."

Backin mukaan vuosi 2007 oli voitollinen ja liikevoittoa kertyi noin kuusi prosenttia. Myös vuosi 2017 oli voitollinen. Ukrainan sodan ja Krimin valtauksen vuoksi EU ja USA aloittivat pakotetoimet Venäjää vastaan ja vuonna 2014 Venäjä asetti vastapakotteet tuontikieltoineen Venäjälle.

Jos Atria päättää vetäytyä Venäjältä, se liittyy jonon jatkoksi muiden suomalaisten pörssissä noteerattujen ja Venäjän-markkinoilta peräytyneiden yhtiöiden joukkoon: Sanoma, Oriola-KD, Kesko, Stockmann,...

Venäjän-liiketoimintojensa selvitystyön yhteydessä Atria selvittää yhtiön omistaman Sibylla-pikaruokaliiketoiminnan hallinnollisen yhtiörakenteen uudelleenjärjestelyä ja strategista kehitystä. Omaan yhtiöönsä eriytettynä liiketoimintana Sibylla saattaa Gröhnin mukaan olla mahdollista vaikka listata pörssiin omana yhtiönään.

Hallitus esittää yhtökokoukselle, että yhtiö jakaa vuodelta 2018 osinkoa 0,40 euroa osakkeelle. Osinko laskee 0,1 eurolla edellisvuodesta.

Tulevista näkymistään Atria arvioi vuonna 2019 liikevoiton ennustetaan olevan parempi kuin vuonna 2018. Konsernin liikevoitto vuonna 2018 oli 28,2 miljoonaa euroa.

Vertailukelpoisin valuuttakurssein vuoden 2019 liikevaihdon arvioidaan kasvavan vuoteen 2018 verrattuna.

Lue lisää:

Raaka-ainekustannukset painoivat Atria-konsernin tulosta

Lue lisää

Putin: Venäjä on ohittanut koronatartuntojen huipun, sotilasparaati kesäkuussa

Venäjän talouden ennustetaan supistuvan koronakeväänä lähes 10 prosenttia

Espanjassa maskipakko kaikille kuusi vuotta täyttäneille – maskia käytettävä, kun turvaväliä ei voi pitää

Interfax: Venäjällä yli 9 000 uutta koronatartuntaa