Talous

Bruttokansantuote kasvoi loppuvuonna 2,7 prosenttia

Suomessa työllisyyden ja palkkojen nousun synnyttämä positiivinen kierre tukee kotimaista kysyntää. Euroalueen hidastuminen vaikuttaa ajan mittaan myös Suomeen.
LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Bruttokansantuote oli loppuvuonna yhä kasvussa.

Kausitasoitettu bruttokansantuote kasvoi loka-joulukuussa 2,7 prosenttia vuoden takaisesta, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Työllisten määrä kohosi 2,8 prosenttia.

Joulukuussa työpäiväkorjattu kansantalouden tuotanto kasvoi niin ikään 2,7 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Tilastokeskus tarkensi myös roimasti ylöspäin marraskuun lukua, joka nousi 2,6 prosenttiin aiemmin kerrotusta 1,8 prosentista.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan bruttokansantuotteen nousun kiihtyminen oli odotettavaa, mutta toteutuneet luvut ovat ennusteiden ylälaitaa. Heinä-syyskuussa kasvu jäi 2,2 prosenttiin.

"Kansainvälisen talouden uutiset ovat olleet jo pidempään synkkenevällä uralla, mutta Suomessa työllisyyden ja palkkojen nousun synnyttämä positiivinen kierre tukee kotimaista kysyntää", Appelqvist kirjoittaa kommentissaan.

Hänen mukaansa koko viime vuoden keskimääräinen kasvu asettuisi ennakkotietojen mukaan 2,5 prosentin paikkeille, eli tuntuvasti Suomen talouden pitkän aikavälin kasvupotentiaalin yläpuolelle.

"Osittain on kyse siitä, että Suomessa talouden toipuminen kaksoistaantumasta alkoi muuta euroaluetta myöhemmin, ja elpymisvaraa on riittänyt", Appelqvist arvioi.

Työtuntien määrä lisääntynyt

Appelqvistin mukaan euroalueen vaikeudet eivät ole isommin rantautuneet Suomeen. Kasvua on tukenut Suomessa työllisyyden parantuminen.

"Työpäiväkorjattuna työtuntien määrä kohosi vuoden viimeisellä neljänneksellä jopa 4,2 prosenttia."

EU:n tilastovirasto Eurostat kertoo, että euroalueella teollisuustuotanto supistui joulukuussa voimakkaasti.

"Teollisuuden heikko tilanne ei selity enää Saksan autoteollisuuden tilapäisillä vaikeuksilla, joita syksyllä nähtiin. Kyse on laajemmasta suhdanteen hidastumisesta, joka väistämättä vaikuttaa myös Suomeen ajan mittaan", Appelqvist ennustaa.

Tilastokeskus julkaisee parin viikon kuluttua tarkennetut tiedot loppuvuoden talouskehityksestä.

Lue lisää

Ekonomistien arviot: Suomen bruttokansantuote supistui viime vuonna runsaat kolme prosenttia

Bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 2,3 prosenttia – alkutuotanto hieman vähemmän

Suomen BKT kasvoi kesäkuussa 3,0 prosenttia

Suomen bruttokansantuote selvisi koronavuodesta EU:n keskiarvoa pienemmillä kolhuilla – koko vuoden takapakki oli 2,9 prosenttia