Talous

Suomen tuotanto ei riittänyt lähellekään kattamaan tammikuun ennätyssähkönkäyttöä

Ruotsi paikkasi Suomen tuotantovajetta vesi- ja ydinvoimalla.
Mikko Törmänen
Sähköä kului tammikuun talvessa ennätysmäärä. Suomesta sähköä ei omiin tarpeisiin riittänyt, mutta Ruotsin ydin- ja vesivoimaa saatiin siirrettyä Suomeen.

Suomessa kulutettiin tammikuussa sähköä enemmän kuin koskaan aiemmin yhden kuukauden aikana.

Energiateollisuuden mukaan uusi ennätyslukema on 9 335 gigawattituntia. Vuoden 2016 tammikuun kulutus ylitettiin kuukauden viimeisenä päivänä.

Sähköstä tuotiin 25,8 prosenttia eli osuus oli lähes sama kuin vuoden 2016 tammikuussa. Edellisvuodesta tuonnin osuus nousi nelisen prosenttiyksikköä. Selvästi eniten sähköä tuli Ruotsista, jossa pääosa sähköstä tuotetaan ydin- ja vesivoimalla.

Tammikuu oli edellisiä vuosia kylmempi. Isojen kaupunkien mittausasemilla keskilämpötila oli noin neljä astetta edellistä vuotta kylmempi.

Hyvä taloussuhdanne nosti teollisuuden sähkönkäyttöä. Kemianteollisuus ja metallinjalostus, asuminen, maatalous, palvelut ja rakentaminen nostivat kulutustaan kolme prosenttia.

Energiateollisuuden mukaan energiankäyttö vähenee jatkossa Suomessa mutta sähkön kulutus kasvaa energiatehokkuuden vuoksi.

”Aurinko- ja tuulisähkön osuus kasvaa reippaasti tulevina vuosina. Tämä korostaa entisestään vesivoimaa säätövoimana, jolla voidaan tasata sekä tuotanto- että kulutuspiikkejä”, Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo.

Lue lisää