Vapo uusiutuu ja energiaturpeen osuus toiminnasta laskee – nyt neljännes liikevaihdosta - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Vapo uusiutuu ja energiaturpeen osuus toiminnasta laskee – nyt neljännes liikevaihdosta

Osavuosikatsauksensa julkistanut Vapo arvioi poliittisten päätösten voivan vaikuttaa olennaisesti yhtiön kannattavuuteen ja kykyyn investoida.
Jukka Pasonen

Vapo-konsernin touko–joulukuun liiketulos oli 4,1 miljoonaa euroa 224,9 miljoonan euron liikevaihdolla. Yhtiön tilivuosi on toukokuun alusta huhtikuun loppuun.

Syys–joulukuun vuosikolmanneksella Vapo kasvatti liikevaihtoaan 1,5 miljoonaa euroa 134,1 miljoonaa euroon . Myös liikevoitto kasvoi 14,6 miljoonaa euroon (2017, syys–joulukuu: 9,4 milj. euroa).

Huhtikuun lopussa 2018 päättyneeltä tilikaudelta Vapon yhtiökokous 6. syyskuuta päätti maksaa osinkoa 300 euroa osakkeelta, yhteensä yhdeksän miljoonaa euroa.

Yhtiö käy lävitse uuden strategian mukaista merkittävää muutosprosessia, jonka toimenpiteillä Vapo-konserni haluaa lisätä turpeen muuta kuin energiakäyttöä varmistaakseen konsernin tuloksentekokyvyn muuttuvassa toimintaympäristössä.

"Jo nyt tehdyt päätökset johtavat siihen, että energiaturpeen myynnin osuus konsernin liikevaihdosta laskee ja arvioidaan olevan seuraavalla tilikaudella noin viidennes , kun se on vielä tällä tilikaudella noin neljännes. Haluamme toki ylläpitää ja kasvattaa turpeen ja muiden paikallisten polttoaineiden myyntiä asiakkaillemme ja tavoitteena on energiaturveriippuvuuden vähentäminen ensisijaisesti muuta liikevaihtoa kasvattamalla” toimitusjohtaja Vesa Tempakka sanoo osavuosikatsauksessa.

Tempakan arvioi katsauskauden toiminnan sujuneen kaikilla liiketoiminta-alueilla "vähintään tyydyttävästi". Yhtiö paransi kannattavuuttaan ja piti kulut kurissa isoista satsauksista huolimatta.

Vapo vahvisti asemaansa kansainvälisillä kasvualustamarkkinoilla. Lokakuussa julkistettu yritysjärjestely hollantilaisen BVB -Substratesin kanssa saatettiin loppuun heti katsausjakson päättymisen jälkeen. Järjestelyssä muodostettu Kekkilä-BVB Oy:n on alallaan Euroopan johtava yritys, jolla on vientiä yli 80 maahan.

Yritysjärjestelyn ansiosta Grow&Care -divisioonan liikevaihto kattaa tulevaisuudessa lähes puolet koko konsernin liikevaihdosta.

Energy -divisioona ja OP-ryhmän kanssa keväällä 2018 perustettu Vapo Lämpövoima Ky ovat investoineet räätälöityjen energiaratkaisujen alueelle. Joulun alla Vapo julkisti merkittävän strategisen investoinnin ja päätöksen rakentaa ensimmäisen aktiivihiiltä turpeesta valmistavan tuotantolaitoksen Ilomantsiin Itä-Suomeen.

Poikkeuksellisen kuivan viime kesän aikana Vapo päätti tuottaa energiaturvetta varastoon jonkin verran lähiajan tarvetta enemmän. Tämä kasvatti tasetta ja heikensi kassavirtaa, mutta paransi Vapon mukaan yhtiön asiakkaille tärkeää toimitusvarmuutta ja potentiaalia tulevaisuuden kassavirroista.

Vapo koostuu ja raportoi tuloksensa neljällä liiketoiminta-alueella: Vapo Groupin raportoitavat segmentit 1.5.2018 alkaen ovat Energy, Grow&Care, New Businesses ja Muut toiminnot.

Katsauksessaan ja liiketoiminnan lähiajan riskeissä Vapo-konserni kiinnittää huomiota myös poliittisten päätösten koskevan energiaturpeen käyttöä olennaisesti jatkossa.

Energiaturpeen vero nousi tasosta 1,9 euroa /MWh tasoon 3,0 euroa /MWh 1.1.2019 alkaen. Vero koskee energiaturpeen käyttöä lämmön tuotannossa, sähköntuotannossa veroa ei ole.

Valtioneuvosto on tehnyt lakiesityksen kivihiilen käytön kieltämisestä vuonna 2029, mikä osaltaan kasvattaa energiapuun kysyntää.

"Vuoden 2019 eduskuntavaalien alla jotkin puolueet ovat vaatineet kantojen käytön lopettamisen rinnalla myös energiaturpeen käytön kieltämistä siirtymäajan jälkeen. Jos energiaturve ja myös kannot kiellettäisiin kivihiilen ohella, puupolttoaineiden tuonti Suomeen olisi merkittävää ja aineispuuta todennäköisesti ohjautuisi energiantuotantoon."

Poliittiset päätökset vaikuttavat Vapon mukaan olennaisesti yhtiön liiketoiminnan kannattavuuteen ja kykyyn investoida.

Lue lisää

Vapo: "Turpeen tarve kasvaa muissa liiketoiminnoissa kuin energiantuotannossa"

Turpeesta nousi outo kesäkohu

Pitäisi tehdä niin kuin opettaa

Sitra haluaa lopettaa turpeenkäytön – Kauppapuutarhaliitto: Jos kasvuturve ajetaan alas, katastrofi käsillä