Talous

Näistä syistä omistusasunto jää hankkimatta: Pienet tulot, riittämättömät vakuudet ja velan kaihtaminen

Liki joka neljäs eli 22 prosenttia vastanneista ilmoitti, ettei heillä ole riittävästi tuloja asuntolainan maksamiseen.
Jaana Kankaanpää
Velkahaluttomuuden ja pienien tulojen jälkeen kaksi yleisintä syy jättää asunto ostamatta olivat vakuuksien riittämättömyys sekä kiinnostuksen puute asunnon ostamiseen.

Finanssiryhmä OP kysyi suomalaisilta, miksi he ovat jättäneet omistusasunnon hankkimatta. Tyypillisiä syitä asunnon ostamatta jättämiseen ovat kyselyn mukaan tulojen pienuus, riittämättömät vakuudet ja velan kaihtaminen.

Liki joka neljäs eli 22 prosenttia vastanneista ilmoitti, ettei heillä ole riittävästi tuloja asuntolainan maksamiseen.

"Asuntojen hinnat ovat kehittyneet tällä vuosikymmenellä maltillisemmin kuin palkansaajien ansiot, vaikka tilanne toki vaihtelee. Pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa asuntojen hinnat ovat nousseet selvästi muuta maata nopeammin", OP:n senioriekonomisti Henna Mikkonen kommentoi tiedotteessa.

Joka viides eli 21 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi, ettei halua suurta velkaa. 35–44-vuotiaiden ikäluokasta velkaa kaihtoi jopa 27 prosenttia tutkimukseen vastanneista.

Mikkonen huomauttaa, että nuorilla ikäluokilla tulokehitys on ollut keskimääräistä vaisumpaa, mikä saattaa tehdä heistä varovaisia. Hän sanoo, ettei kaikkea velkaa kuitenkaan kannata pelätä. Niin sanottu hyvä velka nimittäin mahdollistaa varallisuuden kasvattamisen ja parantaa kotitalouden tilannetta pitkässä juoksussa.

"Asuntolaina on tyypillisesti hyvää velkaa, koska sillä kartutetaan varallisuutta. Juuri nyt suhdannetilanne myös suosii suomalaisia asunnonostajia", OP:n asumisen rahoituksesta ja palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie sanoo tiedotteessa.

Velkahaluttomuuden ja pienien tulojen jälkeen kaksi yleisintä syy jättää asunto ostamatta olivat vakuuksien riittämättömyys sekä kiinnostuksen puute asunnon ostamiseen. Molemmat vaihtoehdot saivat kannatusta 13 prosentilta vastaajista.

Kyselyyn vastasi heinä-syyskuussa noin 1500 iältään 18-79-vuotiasta suomalaista. Vastaajista 680 ilmoitti asuvansa muualla kuin omistusasunnossa. Kyselyn teki OP:n toimeksiannosta Kantar TNS.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EKP:n odotetaan ilmoittavan tänään uusista elvytystoimista – talletuskoron pudottaminen todennäköisintä

OP:n maksuliikenteessä ongelmia – koskivat sekä kortteja että verkkopankkia

Talousennusteet osoittavat alaspäin – ei vielä näy taksitolpalla ja ostoskorissa