POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Talous

Sähköntuotanto käyntiin ensi vuonna – hallitus on näyttämässä vihreää valoa Olkiluodon kolmosreaktorille

Hallituksen on määrä päättää tänään Olkiluodon kolmosreaktorin käyttöluvasta.
LEHTIKUVA / Roni Rekomaa
Valmistuessaan Olkiluodon kolmosreaktori tuottaa noin 15 prosenttia Suomen sähköntarpeesta.

Pitkään viivästyneen laitoksen säännöllinen sähköntuotanto aiotaan aloittaa tammikuussa ensi vuonna, yli kymmenen vuotta alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.

Säteilyturvakeskus ilmoitti helmikuussa työ- ja elinkeinoministeriölle, ettei se näe estettä käyttöluvan myöntämiselle. Käyttölupa on voimassa vuoden 2038 loppuun asti. Oletus on kuitenkin, että reaktori voi tuottaa sähköä noin 60 vuoden ajan. Valmistuessaan kolmosreaktori tuottaa noin 15 prosenttia Suomen sähköntarpeesta.

Valtioneuvoston käyttölupa ei ole viimeinen askel Olkiluoto kolmosen lupaprosessissa. Teollisuuden Voiman on saatava vielä STUKin latauslupa ennen kuin ydinpolttoaine saadaan ladata reaktoriin. Lataus on määrä nykyisen aikataulun mukaan tehdä kesäkuussa. Sähköverkkoon kolmosreaktori liitetään näillä näkymin lokakuussa.

Kolmosreaktoria on työstetty parikymmentä vuotta. Periaatepäätöksen sen rakentamisesta teki Paavo Lipposen (sd.) kakkoshallitus vuonna 2002. Vihreät erosi tuon päätöksen seurauksena hallituksesta.

TVO on kaavaillut myös neljännen reaktorin rakentamista Olkiluotoon. Monet vaikeudet ja viivästykset kolmosreaktorin rakentamisessa johtivat kuitenkin lopulta siihen, että yhtiö vuonna 2015 päätti olla hakematta nelosreaktorille rakentamislupaa sen periaatepäätöksen voimassaoloaikana.

Olkiluodon kolmosreaktori tilattiin Arevan ja Siemens muodostamalta konsortiolta avaimet käteen -periaatteella. Hankkeen ongelmat johtivat mittavaan oikeusprosessiin TVO:n ja laitostoimittajien välillä ja osapuolet vaativat toisiltaan miljardien vahingonkorvauksia.

Sopuun päästiin vuosi sitten välimiesmenettelyssä, jossa TVO:lle määrättiin 450 miljoonan euron korvaukset.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Olkiluoto 3 myöhässä taas – uusi aikataulu toimitetaan TVO:lle joulukuussa

Vuosikymmenen myöhässä olevan Olkiluoto 3:n uutta aikatauluarviota lykättiin – polttoainetta ei asenneta ennen syksyä

Käyttöönottotestaus meni pitkäksi, Olkiluoto 3:n reaktorin lataaminen viivästyy kuukausilla