Talous

Kommentti: Olkiluoto 3:n avaimia ei vielä ole luovutettu

Teollisuuden Voiman ikuisuusprojekti on lähes valmis. Avaimet käteen -periaatteella rakennettu ydinvoimala on arvioitu maailman toiseksi kalleimmaksi rakennukseksi.
Kimmo Lundén
Olkiluoto 3:n käyttöluvasta kertoneella TVO:n Jarmo Tanhualla (oik.) ei ollut vielä esitellä Avaimet käteen -ydinvoimalan avaimia. Valtioneuvoston puolesta hallituksen ratkaisua selosti energiaministerinä Kimmo Tiilikainen (kesk.)

Teollisuuden Voimalta ei ole usko loppunut, vaikka Olkiluoto-kolmosen ydinvoimalaprojekti on kestänyt, maksanut ja kestänyt vielä lisää.

TVO haki periaatelupaa OL3 ydinvoimalaitoksen rakentamiseen marraskuussa 2000. Pääministeri Paavo Lipposen (sd) hallitus puolsi lupaa ja eduskunta hyväksyi periaateluvan äänin 107 puolesta ja 92 vastaan 24. toukokuuta vuonna 2002.

Tunteet kävivät eduskunnassa kiivaina, puolueet hajosivat äänestyksessä. Vihreät vastustivat yhtenäisinä.

Eduskunta oli täysilukuisena paikalla, mikä on tuiki harvinaista. Pääministeri Lipposella olisi ollut samana päivänä Åbo Akademin kunniatohtoripromootio Turussa, mutta mies ei malttanut olla poissa historiallisesta äänestyksestä. Lipponen nouti tohtorinhattunsa myöhemmin.

Voimalatyypiksi TVO oli valinnut suurimman ja tehokkaimman, mikä markkinoilla oli: ranskalaisen ydinvoimalatoimittajan Arevan 1 650 megawatin tehoisen EPR-painevesireaktorin.

Vastaavaa ei oltu rakennettu vielä missään päin maailmaa, ja siitä ja puutteellisesta ja viivästyneestä projektin suunnittelutyöstä myös ovat johtuneet monet OL3:n aikatauluviivästyksetkin.

Säteilyturvakeskus on tuhansine tarkastuksineen pitänyt huolen siitä, että voimala valmistuessaan on varmasti turvallinen.

Teollisuuden Voima tilasi voimalan Areva–Siemens-konsortiolta avaimet käteen -periaatteella, alunperin kiinteään 3,2 miljardin euron hintaan.

TVO on sittemmin kertonut investointinsa maksavan sille 5,5 miljardia euroa. TVO ja Areva sopivat sopimusriitansa välimiesoikeudessa maaliskuussa 2018 ja TVO:lle määrättiin hyvitykseksi 450 miljoonan euron korvaukset. Tilaaja ja toimittaja olivat vaatineet toinen toisiltaan miljardiluokan korvauksia viivästyksistä.

Ranskalaiselle Arevalle, nykyiselle Framatome ANP:lle Olkiluoto 3 on tullut maksamaan arvioiden mukaan lähemmäs 10 miljardia euroa.

Svenska Yle listasi viime vuonna maailman kalleimmat rakennusprojektit. OL3:n edelle kiilasi vain hotellikompleksi Abraj al-Bait Mekka. Listalla Olkiluoto-kolmosen taakse jäi koko joukko luksushotelleja maailmalla, pilvenpiirtäjiä ja Egyptin pyramiditkin.

Ydinvoimala valmistuu yli 10 vuotta rakennusaikataulustaan myöhässä: Pohjoismaiden suurimman sähkövoimalan piti tuottaa sähköä verkkoon jo vuonna 2009.

Mitä menetetty sähköntuotanto sitten maksaa? Sähkön nykyisellä markkinahinnalla voimalan arvioitu 12 terawattitunnin vuotuisen tuotannon arvo on noin 420 miljoonaa euroa. Tämän kun kertoo kymmenellä saadaan kymmenen vuoden potentiaalinen menetys.

Teollisuuden Voiman suurimmat osakkaat ovat Pohjolan Voima Oy (56,8 % omistusosuudella), Fortum Oyj:n tytäryhtiö Fortum Power and Heat Oy (26,6 %) ja Helsingin Energian tytäryhtiö Oy Mankala Ab (8,1 %). Pohjolan Voiman suurimmat osakkaat ovat metsäyhtiöt UPM ja Stora Enso. TVO myy tuottamansa sähkön omakustannushintaan omistajilleen.

Entä ne kuuluisat voimalan avaimet? Voimala on viittä vaille valmis, missä on kohuttu avainnippu?

"Meille ei ole avaimia vielä annettu, ei näytettykään", vastasi käyttöluvan voimalaan torstaina saanut Teollisuuden Voiman toimitusjohtaja Jarmo Tanhua MT:lle.

Tanhua on ollut töissä TVO:ssa koko parikymmentä vuotta kestäneen Olkiluoto 3 -projektin ajan ja siitä viimeiset kymmenen vuotta toimitusjohtajana.

Helpottuneen oloinen ydinvoimamies ei ole hukannut huumorintajuaan, vaikka avaimia ei taskusta vielä löydykään.

Kysyin saman avainkysymyksen haastatellessani syyskuussa 2012 Talouselämä-lehteen Arevan silloisen pääjohtajan, Luc Ourselin. Ydinvoimalanne, s'il vous plaît -jutussani sittemmin edesmennyt Oursel lupasi voimalan olevan valmis vuoden 2014 loppuun mennessä.

Ei tullut valmista.

Oursel pani vaikuttavan avainnipun takaisin taskuunsa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käyttöönottotestaus meni pitkäksi, Olkiluoto 3:n reaktorin lataaminen viivästyy kuukausilla

Rinteen linjaukset kaipaavat selityksiä

Kimmo Tiilikainen myöntää opettaneensa Antti Rinnettä metsitysasiassa: "On huolestuttavaa, jos SDP:n kannat ovat eduskunnan käytävällä käydyn keskustelun varassa"