Talous

Bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 2,3 prosenttia – alkutuotanto hieman vähemmän

Maa-, riista-, metsä- ja kalatalous kasvoivat alle kaksi prosenttia viime vuoden tammikuusta
Viime vuosi oli kolmas peräkkäinen, kun bruttokansantuote kasvoi selvästi. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Suomen bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 2,3 prosenttia edellisvuodesta, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.

Kasvu tarkentui hiukan helmikuun lopussa julkaistuissa tiedoista, jolloin luvuksi laskettiin 2,2 prosenttia. Viime vuosi oli kolmas peräkkäinen, kun bruttokansantuote kasvoi selvästi.

Tammikuussa kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan 1,5 prosenttia vuoden takaisesta. Tuotanto kuitenkin laski 0,2 prosenttia edelliskuukaudesta.

Alkutuotanto eli maa-, riista-, metsä- ja kalatalous kasvoi alle kaksi prosenttia viime vuoden tammikuusta. Jalostus eli teollisuus ja rakentaminen kasvoi noin kolme prosenttia ja palvelut hieman alle prosentin.

Suomen vaihtotase oli 0,1 miljardia euroa alijäämäinen viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Edellisvuoden loka-joulukuussa kauppataseen ylijäämää kertyi vielä 0,3 miljardia euroa.

Maksutaseen mukainen tavaraviennin arvo kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä viisi prosenttia ja palveluviennin arvo samoin viisi prosenttia. Tavaroiden ja palveluiden nettovienti pysyi silti alijäämäisenä, kun tuonti kasvoi vientiä voimakkaammin. Tavaroiden ja palvelujen tase oli 0,8 miljardia euroa alijäämäinen.

Lue lisää

Bruttokansantuote kasvoi loppuvuonna 2,7 prosenttia

Suomen BKT kasvoi kesäkuussa 3,0 prosenttia

Suomen bruttokansantuote selvisi koronavuodesta EU:n keskiarvoa pienemmillä kolhuilla – koko vuoden takapakki oli 2,9 prosenttia

Koronavuoden bruttokansantuote supistui alle kolme prosenttia