Talous

Aarre: Detria tekee bisnestä lappilaisilla superyrteillä – ”Jopa lääkärit uskovat luonnontuotteiden tehoon”

Detrian ensimmäinen hittituote oli lihashuoltoon tarkoitettu Relaxant, jonka suosio kiihtyi seniori-ikäisten naisten kehuessa tuotetta Kansanradiossa.
Kimmo Haimi
Pihkasalvat ja -voiteet kuuluvat perinteisiin suomalaisiin kansanparantajien menetelmiin haavanhoidossa ja tulehdusten ehkäisemisessä.

Liiketoiminnan perustaminen lappilaisten superyrttien ympärille ei ollut helppoa. Kova työ tehtiin jo yksin ennakkoluulojen selättämisessä, kun yrittäjä Tenho Pitkänen, 70, perusti hoito- ja kosmetiikkatuotteita valmistavan Detria Oy:n Rovaniemelle vuonna 1996.

Alusta alkaen Detrian tuotteiden kivijalkana ovat olleet lappilaiset luonnonkasvit ja suomalainen kansanparannusperinne, joita myöhemmin lujitettiin bioteknologialla.

Pitkänen kertoo, että 1990-luvun Suomessa luonnontuotteet tuomittiin herkästi huuhaaksi.

”Nykyään pehmeät arvot ovat nousussa, ja jopa lääkärit ovat alkaneet uskoa luonnontuotteiden tehoon. Aiemmin ajateltiin, että synteettiset molekyylit riittävät.”

Tenho Pitkänen luopui Detriasta omistajanvaihdoksessa neljä vuotta sitten mutta toimii yhä yrityksen hallituksessa.

Detrian kivisen alkutaipaleen koulima Pitkänen päätti selvityttää luonnonkasvien tehoaineet. Niitä ryhdyttiin tutkimaan yhteistyössä Oulun yliopiston tutkijoiden kanssa. Vaikka rahat olivat monta kertaa lopussa, sitkeää yrittäjää siivitti tieto siitä, että luonnonkasveja oli käytetty hoitotarkoituksiin jo tuhansia vuosia – ei vain tiedetty tarkasti, mihin niiden teho perustui.

Yliopiston tutkijat avasivat kasvien kemiaa ja saivat selville menetelmiä, joilla niiden sisältämät tehoaineet voidaan ottaa käyttöön. ”Tiede ja perinne kättelivät. Vanhat konstit muokattiin nykyihmisille sopiviksi”, Pitkänen sanoo.

Detria kutsuu käyttämiään lappilaisia luonnonkasveja ”superyrteiksi”. Yritys hyödyntää muun muassa katajaa, mesiangervoa, mustikkaa, männyn pihkaa, pakurikääpää, turvetta, siankärsämöä, sianpuolukkaa ja väinönputkea.

Yhtiön ensimmäinen hittituote oli lihashuoltoon tarkoitettu Relaxant. Hymyssä suin Pitkänen muistelee, kuinka seniori-ikäiset naiset kehuivat tuotetta Kansanradiossa sillä seurauksella, että Relaxant löi itsensä läpi.

Mitä haasteita EU asettaa luonnontuotteiden myymiselle? Miksi Detria ei saa ekosertifikaattia? Lue koko juttu Aarteen sivuilta.

Lue lisää

Greenpeace inventoi nyt yhteismetsiä – Sallan Värriössä hakkuut pysähtyivät

Ahomansikka, voikukka ja orakkaat – kaikkeen tähän voit käyttää vuoden 2021 luonnontuotteita

Ihmiset haluavat auttaa Lapin vetokoiria – SEY kehottaa pohtimaan eläinbisnestä

Söin täällä: Niin hyvää ja kaunista tarjoaa Suomen parhaaksi valittu ravintola – ja se sijaitsee Inarissa