Talous

Kyläkaupoille miljoonan euron tuki – kriteerit täyttäviä kauppoja haja-asutusalueilla on noin sata

Kyläkaupat monipalvelukeskuksina -hankkeella halutaan turvata ja kehittää kaupallisten palveluiden saatavuutta harvaan asutulla maaseudulla.
Kimmo Haimi
Arvioiden mukaan noin sata kyläkauppaa täyttää asetusluonnoksessa määrätyt kriteerit. Kuvassa Suomen pienin osuuskauppa Haapasaarella.

"Voitto suomalaisen maaseudun puolesta", otsikoi maa-ja metsätalousministeriö pitkään valmistellun ja aprillipäivänä 1. huhtikuuta voimaan tulevan kyläkauppatuen.

Kyläkaupat monipalvelukeskuksina on hanke, jolla halutaan sekä turvata että kehittää kaupallisten palveluiden saatavuutta harvaan asutulla maaseudulla.

"Tätä innovatiivista kokeiluhanketta on valmisteltu pitkään ja huolellisesti. Olen todella onnellinen, että se on nyt valmis", maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) iloitsi hankkeen hyväksymisestä.

Kyläkauppatuen ehtona on muun muassa, että kaupan on tarjottava päivittäistavarakauppapalveluiden lisäksi vähintään yhtä muuta kaupallista palvelukokonaisuutta, joita ovat posti-, käteisnosto-, apteekki- tai polttoainejakelupalvelu.

Arvioiden mukaan noin sata kyläkauppaa täyttää asetusluonnoksessa määrätyt kriteerit. Tukihaun on tarkoitus aueta alkusyksystä 2019.

Ruokavirasto tiedottaa tuen hakemisesta sekä tukihaun avaamisesta ja virasto myös valvoo tuen käyttöä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus osoitti syksyllä 2018 kokeiluhankkeelle miljoona euroa vuoden 2019 talousarvioon. Näin ollen kyse on normaalista budjetin toimeenpanosta, jota toimitusministeristö voi jatkaa.

Maa- ja metsätalousministerin erityisavustaja Satu Haapaniemi kertoo tuen enimmäismääräksi 22 500 euroa kauppaa kohden. Jos kyläkauppa sitoutuu käyttämään myös myymäläautoa, tuki enimmillään voi olla 30 000 euroa vuodessa. Myymäläauton tulee palvella vähintään kymmentä harvaan asutulla maaseudulla sijaitsevaa pysäkkiä viikossa. Myymäläautolla tulee olla viikoittaista reittiajoa vähintään sata kilometriä.

Tukipäätös on tehty nyt 1,5 vuodeksi. Kokeiluhanke päätettiin rajata koskemaan paikkatietopohjaisen kaupunki-maaseutuluokituksen mukaista harvaan asuttua maaseutua.

Keskimäärin ministeriössä on arvioitu tukisumman voivan olla 15 000–20 000 euroa. Tukea voi käyttää myös esimerkiksi kesätyöntekijän palkkaamiseen.

Suomessa kyläkauppoja on yhteensä 220 ja niiden määrä vähenee 30 kaupan vuosivauhdilla.

Mallia kokeiluhankkeelle on haettu Ruotsista. Ruotsin kokemusten mukaan tuesta on ollut hyötyä, ja sitä aiotaan jatkaa tulevaisuudessa jopa pysyvänä tukena.

Lue lisää

Hallitus esittää maaseudun kyläkaupoille tukea: "Merkittävä panostus maaseudun elinvoiman puolesta"

Suosittu kyläkauppatuki tuplaantuu – kilpailu tuesta kauppojen välillä kovenee, sillä tukialue on nyt koko maaseutu

Lakkautettu Piispajärven koulu muuttui kyläkaupaksi – "Kyläkauppatuki tuli todella tarpeeseen"

Uutta kyläkauppatukea saa yli 80 maaseudun myymälää – tuki on noin 11 000 euroa