Talous

"Meillä ei ole varaa kolmeen päivittäiseen kierrokseen" – media-ala pilkkoisi Postin ja yhdistäisi jakelut

Valtiontuki voisi Medialiiton toimitusjohtajan Jukka Holmbergin mukaan pahentaa Postin hinnoitteluun liittyviä ongelmia.
Lari Lievonen
Oskari Kinnunen jakoi viime torstaina postia Liperissä. Suomi on ainoita Euroopan maita, jossa valtio ei tue postin tai lehtien jakelua.

Media-alan edunvalvoja Medialiitto ei pidä lehtien jakelutukea ensisijaisena ratkaisuna. "Pelkästään tuki ei riitä ratkaisemaan jakelun kannattavuutta", sanoo toimitusjohtaja Jukka Holmberg.

Posti esitti tammikuussa, että sanomalehtien jakelu maaseudulla turvattaisiin määräaikaisella valtiontuella. Valtio voisi tukea lehtien jakelua julkiselle kilpailutuksella tai ostopalveluilla.

Maaseudulla valtion ostopalvelut voivat olla tarpeen, Holmberg sanoo. "Tulevina vuosina saatetaan tarvita valtiontukea. Se pitäisi toteuttaa niin, että valtio tarvittaessa ostaa jakelupalveluja joillakin reiteillä."

Kirjeiden ja sanomalehtien jakelumäärät putoavat kovaa kyytiä. Laskulle ei näy loppua, kun viestintä digitalisoituu.

Jakelumäärien raju pudotus uhkaa painaa jakelutoimialan nopeasti raskaasti tappiolle. Vuonna 2025 jakelutoiminnan vuosittainen tappio nousee arvion mukaan 250 miljoonaan euroon ilman pakettiliiketoimintaa, kertoo Spring Advisor Oy:n Sanomalehtien Liitolle tuottama Jakelu 2025 -raportti.

Posti aloittikin tammikuussa yt-neuvottelut jaettavan postimäärän vähentymisen takia.

Posti kantaa toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan suurta huolta siitä, miten erityisesti haja-asutusalueen jakelu hoidetaan seuraavina vuosina rajusti laskevissa kirjevolyymeissa. Hän kommentoi asiaa tiedotteessa tammikuussa.

Harvaan asutuilla alueilla postinjakelun kustannukset ovat keskimäärin yli kaksi kertaa niin suuret kuin tiheään asutuilla alueilla – ja suurimmillaan kymmenkertaiset kaupunkeihin verrattuna, todetaan tiedotteessa.

Kirjepostin määrän vähetessä lehdet joutuvat kantamaan entistä suuremman osan jakeluverkon kustannuksista. Lehtien jakelun kustannukset voivat nousta joillekin lehtitaloille ylivoimaisen korkeiksi.

Medialiitto mylläisi sekä Postin rakenteen että jakelun kaupunkeja myöten.

Medialiitto ja Sanomalehtien Liitto esittävät seuraavalle hallitukselle taajamien erillisten jakeluiden yhdistämistä. Tavoitteena on yksi päivittäinen jakelu mahdollisimman varhain. Nyt postilaatikolla voidaan käydä kolmestikin päivässä – aamun lehden jälkeen ilmaisjakelua ja muuta postia tuomassa.

"Postinsaajan ja -lähettäjän kannalta olisi ihan riittävää, että posti tulisi kerran päivässä. Meillä ei ole tulevaisuudessa varaa jopa kolmeen päivittäiseen kierrokseen", Holmberg sanoo.

Media-alan mukaan lehtien, kirjeiden ja muun postin jakelun järjestämisvastuu pitäisi siirtää Postilta esimerkiksi valtion erityistehtäväyhtiölle.

Postin paketti- ja logistiikkaliiketoiminta tulisi toiseen yhtiöön. Sen tehtävä olisi tuottaa valtiolle rahaa. "Sen jälkeen voisi vapaasti miettiä, halutaanko se yksityistää tai viedä pörssiin", sanoo Holmberg.

Valtiontuki voisi Holmbergin mukaan pahentaa Postin hinnoitteluun liittyviä ongelmia.

Posti toimii useilla markkinoilla. Se esimerkiksi kilpailee mediamyynnissä lehtien kanssa omalla Postinen-mainosliitteellään.

"Lehtien kustantajat epäilevät, että Posti pystyy subventoimaan toisten tuotteiden hinnoilla toisia. Kun lehtijakelun hintoja on nostettu voimakkaasti, samaan aikaan Posti ei nostanut Postinen-mainosliitteen hintaa ollenkaan."

Kilpailu- ja kuluttajavirasto käsittelee valituksia Postin Postinen-tuotteen hinnoittelusta. Asia on kesken.

Posti toivoo myös lisää väljyyttä yleispalveluun eli postimerkillisten kirjeiden jakeluun.

Postin tilinpäätöksen mukaan yleispalvelulähetyksiä oli viime vuonna 4,6 prosenttia kaikesta Postin jakamasta postista. Yleispalveluvelvoitteen alaisen toiminnan osuus oli 8,4 prosenttia konsernin liikevaihdosta.

Tammi–maaliskuun tuloksensa Posti julkistaa 25. huhtikuuta. Viime vuonna Postin oikaistu liiketulos kasvoi 44,8 miljoonaan euroon, kun se 2017 oli 42,4 miljoonaa euroa.

Suomi on ainoita Euroopan maita, jossa valtio ei tue postin tai lehtien jakelua.

Postin lisäksi Suomessa toimittaa postia 16 muutakin toimijaa.

Lue lisää: Lehtien jakelun tukeminen jakaa puolueet: Keskustalta vihreää, perussuomalaisilta punaista valoa

Lue lisää

Sekä Postin että Matkahuollon joulun pakettiralli ollut ennätysvilkasta – brexitin uskotaan aiheuttavan isoja ruuhkia loppuvuoden pakettitoimituksiin

Hallintoneuvoston jäsen varoittaa Postia jakelun hinnoittelumuutoksista – uusi postilaki ja jakelutuki vaarantuvat

Yksityisteille tarvitaan yhtenäinen tunnus

Black Friday ja korona siivittivät Postin kaikkien aikojen pakettiennätykseen – viime viikolla käsiteltiin 1,5 miljoonaa pakettia