Talous

Keskisuomalainen ostaa kuusi Kaakkois-Suomen sanomalehteä –  Länsi-Savon mediakonserniin jää jäljelle vain kirjapaino ja kiinteistöt

Lehtikonserni ryhtyy heti hakemaan tehokkaimpia toimintatapoja Kaakkois-Suomen lehtiinsä.
Petteri Kivimäki
"Luonteva jatkumo yhtiön kasvustrategiassa", kommentoi Kaakkois-Suomen lehtien ostoa Keskisuomalaisen toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi.

Keskisuomalainen Oyj on ostanut Kaakon ViestinnänLänsi-Savo-konsernilta. Keskisuomalaiselle siirtyy kaupassa kuusi Kaakkois-Suomessa ilmestyvää sanomalehteä.

Keskisuomalaiselle siirtyvät Mikkelissä ilmestyvä Länsi-Savo, Savonlinnassa ilmestyvä Itä-Savo, Lappeenrannassa ilmestyvä Etelä-Saimaa, Kouvolassa ilmestyvä Kouvolan Sanomat, Kotkassa ilmestyvä Kymen Sanomat sekä Imatralla ilmestyvä Uutisvuoksi.

Keskisuomalainen osti myös ESV-Paikallismediat Oy:n ja sen yhdeksän Kaakkois-Suomessa ilmestyvää yksipäiväistä paikallislehteä. Lisäksi kauppaan sisältyy Kouvolassa sijaitseva sanomalehtipaino kiinteistöineen.

Osakkeista maksettu velaton kokonaiskauppahinta on yhteensä noin 17,5 miljoonaa euroa. Ostetun kokonaisuuden liikevaihto oli vuonna 2018 noin 49 miljoonaa euroa.

Keskisuomalaisen mukaan kauppa vahvistaa sen asemaa Suomen suurimpana maakunta- ja paikallisuutismediana. Uusi konserni työllistää noin 6  300 työntekijää.

"Tämä on luonteva jatkumo yhtiön kasvustrategiassa, jossa etenemme vahvasti omaa polkuamme. Haluamme olla toimija, emme toiminnan kohde", Keskisuomalaisen toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi sanoo tiedotteessa.

Keskisuomalaisella on jo ennestään liiketoimintaa Kaakon Viestinnän toiminta-alueella, sillä konserni kustantaa siellä kahta kaupunkilehteä, Lappeenrannan Uutisia ja Imatralaista.

Keskisuomalainen aloittaa välittömästi synergiatyön, jossa haetaan tehokkaimmat toimintatavat ja parhaat käytännöt.

"Uusi ostettu liiketoiminta täydentää hyvin jo olemassa olevaa vahvaa kokonaisuutta", Kangaskorpi sanoo.

Länsi-Savo-konserni myy kaupassa suurimman osan itsestään, sillä lehtiyhtiöiden liikevaihto oli viime vuonna noin 85 prosenttia konsernin 57,7 miljoonaa euron liikevaihdosta.

"Länsi-Savo-konserni tulee jatkossa keskittymään ohkopaperituotteisiin erikoistuneeseen vientikirjapainoon St Michel Printiin sekä kiinteistöliiketoimintaan", Länsi-Savo Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Tikka kertoo tiedotteessa.

Tikan mukaan lehtiyhtiöiden myyntiin päädyttiin, koska liiketoiminnan laajentuminen omalla toiminta-alueella ei ollut enää mahdollista.

"Keskisuomalainen on luonteva ostaja medialiiketoiminnallemme. Yhtiön pitkä ja ansiokas historia paikallisesta ja alueellisesta medialiiketoiminnasta yhdistettynä maantieteelliseen sijaintiin tukevat tätä ratkaisua", Tikka sanoo.

Lue lisää

Keskisuomalainen aloittaa yt-neuvottelut, vähennykset kohdistuvat Jyväskylän sanomalehtipainoon

Medialiiton Kangaskorpi EU-komission Yle-arviosta: "Yle on tärkeä toimija tiedonvälityksessä, mutta sen tehtävä ei ole tappaa tarjonnallaan muuta mediaa"

Medialiiton Kangaskorpi vaatii sanomalehtien jakamiseen valtion tukirahaa ja väläyttää Postin pilkkomista

Median murros uhkaa maakuntien ääntä