Talous

Posti: Lehtien jakeluun maaseudulla tarvitaan valtion tukea

Jakelupäiviä tulisi toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan vähentää. Tanskassa jaettavaa postia riittää enää yhdeksi päiväksi viikossa.
Jarkko Sirkiä
Toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan postin jakelupäiviä pitäisi harventaa kustannusten säästämiseksi jo ensi vuonna nykyisestä viidestä päivästä viikossa.

Posti ehdottaa, että valtio tukisi paperisten sanomalehtien jakelua maaseudulla. Posti Group Oyj:n toimitusjohtajan Heikki Malisen mukaan järkevintä olisi, että jakelusta järjestettäisiin kilpailutus eri jakelijoiden kesken.

Tuki koskisi alueita, joilla ei ole kaupallista sanomalehtien varhaisjakelua.

Tuen tarve on kymmeniä miljoonia euroja vuodessa.

"Tuesta pitäisi järjestää riippumaton selvitys. Asiasta pitäisi sopia heti tulevassa hallitusohjelmassa", Malinen toteaa.

Valtion tukea jakeluun tarvittaisiin määräajaksi. "Joka tapauksessa painettuja sanomalehtiä jaellaan kauemmin kuin kirjeitä", Malinen arvioi.

Norjassa ja Belgiassa lehdet saavat Postin mukaan jakelutukea. Ruotsissa ja Tanskassa posti saa valtion pääomatukea. "Suomessa Posti ei saa tukea, vaan olemme pystyneet toimintaa tehostamalla jakamaan valtiolle osinkoa 150 miljoonaa euroa neljän vuoden aikana."

Maaseudulla lehtijakelu on ollut mahdollista kilpailuttaa yleispalvelulain mukaan parin vuoden ajan. Postille ei kuitenkaan ole tullut kilpailijoita.

Postissa toivotaan, että sote-ratkaisussa pystyttäisiin kehittämään maaseudun palveluita niin, että postinjakelun yhteydessä voitaisiin hoitaa myös sote-asioita.

Malisen mukaan jakelupäiviä täytyy harventaa ensi vuonna nykyisestä, jotta postin jakelukustannukset pysyvät kurissa kirjeiden määrän vähentyessä. Postilain mukaan kaupungeissa jakelupäiviä on nykyisin kolme ja maaseudulla viisi viikossa.

Posti on tehostanut viime vuosina rajusti toimintojaan pääasiassa vähentämällä väkeä. Syy on maksullisen kirjepostin raju vähentyminen. Vielä kymmenen vuotta sitten Posti kuljetti yli miljardi osoitteellista kirjettä vuodessa. Määrä vähenee näillä näkymin alle viidesosaan vuoteen 2025 mennessä.

"Digitalisaatio syö kirjeet ja lehdet. Meillä ei ole pian muuta jaeltavaa pakettien lisäksi kuin joulukortit."

Nykyisin kirjeistä 40 prosenttia on yritysten kirjeitä ja saman verran julkishallinnon. Molemmat vähentyvät roimasti. "Suomessa ollaan Tanskan tiellä. Siellä on jaettavaa enää yhdeksi päiväksi viikossa."

"Tuskinpa juuri mikään muu ala on joutunut näin suuren muutoksen kohteeksi. Toimintaa on pakko tehostaa."

Kirjeiden määrän lasku aiheuttaa Postille tulovajeen, jota aiotaan paikata 150–200 miljoonan euron kustannussäästöillä kolmen vuoden aikana. Muun muassa esimiehiä vähennetään noin 120 ja postimyymälöiden sulkemiset vähentävät työntekijöitä saman verran. Postialan unioni PAU on arvostellut vähennyksiä ankarasti.

Malisen mukaan kirjevajetta ei voi paikata lehtien jakelun hintaa korottamalla, koska se nostaisi lehtien kustannuksia liikaa.

Postia koskee yleispalvelulaki. Malisen mukaan postilain velvoitteita pitää höllentää, jotta Posti pärjäisi ilman julkista tukea.

Kerrostaloihin ei pitäisi jakaa postia enää oviluukkuihin, vaan lokerikkoihin. Se parantaisi työturvallisuuttaja ja nopeuttaisi jakelua. Lokeroihin voisi myös jakaa paketteja.

Postin palvelupisteiden sääntelyä pitäisi keventää edelleen, nyt posti on jo sulkemassa lähes kaikki myymälänsä. Postiautomaatteja lisätään edelleen, niitä on jo 1 500 vuoden lopussa.

Postin tuottamille ei-kaupallisille palveluille tulisi harkita erillisiä palvelutukia. Tällainen palvelu on esimerkiksi poste restante. Malisen mukaan tuen määrä olisi varsin pieni.

Suurimmat investointikohteet Postilla ovat postiautomaatit verkkokaupan laajentumista silmällä pitäen ja pakettien lajittelukapasiteetin lisäys. Niihin käytetään kymmeniä miljoonia euroja vuodessa.

Posti investoi myös uusiin kirjeiden lajittelukoneisiin sekä tietojärjestelmään.

Vuoden alkuneljänneksellä Postin liiketulos ilman kertaeriä oli lähes sama kuin vuosi sitten, 12,9 miljoonaa euroa.

Jarkko Sirkiä
Lue lisää

Posti ennustaa ennätyksellisen vilkasta pakettiliikennettä loppuvuodelle

Postialan työehtosopimuksille sinetti

Postia yhä jaettava

Tulostaan roimasti parantanut Posti: Verkkokaupan kasvu palaamassa pandemiaa edeltäneelle tasolle