Talous

Merimiehet huolissaan: Metsäteollisuuden jätti-investointien hyödyt valuvat Ruotsiin – "Tuntuu vääryydeltä"

Suomen Merimies-Unioni harmittelee sitä, että hiljattain perustettu suurvarustamo vie rahteja kotimaisilta varustamoilta.
Kari Salonen
Merimies-Unioni harmittelee sitä, että hiljattain perustettu suurvarustamo vie rahteja kotimaisilta varustamoilta, ja samalla suomalaiset varustamot ja merimiehet kärsivät.

Merimies-Unioni on huolissaan siitä, että vaikka Pohjois-Suomeen kaavaillut metsäteollisuuden suurinvestoinnit tuovatkin työtä tehtaisiin, puutavaran merikuljetuksen näyttävät menevän ruotsalaiselle suurvarustamolle. Merimiesten etujärjestön mielestä kotimaan paperitehtaiden ja sahojen kuljetukset pitäisi hoitaa suomalaisilla laivoilla.

Metsä Group ilmoitti viime perjantaina, että se suunnittelee rakentavansa Kemin Pajusaareen 1,5 miljardin euron biotuotetehtaan nykyisen sellutehtaan tilalle. Se tuottaisi suunnitelman mukaan 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua sekä muita biotuotteita. Pohjoiseen Suomeen on suunniteltu myös muita metsäteollisuuden investointeja.

Vain pari viikkoa ennen Metsä Groupin Kemin tehtaan suunnitelmien julkistamista eli 12. huhtikuuta perustettiin ruotsalainen suurvarustamo Wallenius SOL. Varustamon on tarkoitus kuljettaa muun muassa metsäteollisuuden tuotteita Itämerellä ja Pohjanmeren alueella. Varustamon ensimmäisiä asiakkaita ovat olleet metsäjätit Stora Enso ja Metsä Board.

Merimies-Unioni harmittelee sitä, että hiljattain perustettu suurvarustamo vie rahteja kotimaisilta varustamoilta, ja samalla suomalaiset varustamot ja merimiehet kärsivät.

"Pohjoisen suurtehtaiden investoinnit eivät siis hyödytä suomalaisia varustamoita, vaan tällä hetkellä eniten uutta ruotsalaista suurvarustamoa. Voitot ja verot kuljetuksista menevät Ruotsiin", Merimies-Unionin kannanotossa todetaan.

Kannanotossa pohditaan, olisiko metsäjättien tekemiä kuljetussopimuksia mahdollista tarkastella uudelleen niin, että pohdittaisiin kotimaisuusastetta huoltovarmuutta sekä Suomen valtion tuloja.

"Tuntuu suomalaisen varustajan ja työntekijän – merimiehen – kannalta vääryydeltä, jos näitä rahteja ei kuljeteta suomalaisilla laivoilla", Merimies-Unioni lausuu.

Lue lisää:

Metsä Groupilta kahden miljardin jättisuunnitelma: Kemiin 1,5 miljoonan sellutonnin biotuotetehdas, Raumalle saha ja Husumin sellutehdas uudistetaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Stora Enson toimitusjohtajan hurja visio: "Kaikki mitä nyt tehdään fossiilisista raaka-aineista, voidaan tulevaisuudessa tehdä puukuiduista"

Sipilä huolestui Kemin tehdashankkeesta, jos tuleva hallitus rajoittaa metsienkäyttöä

Metsänhoitoyhdistys Kemin investointiuutisesta: Juhlitaan sitten, kun suunnitelma on varma