Talous

Asuntoluotottaja Hypo jyrähtää: "Koko Suomea ei voi pitää asuttuna, tekohengitys ei auta"

Hypo korostaa, että valtiovallan apu tulee kohdistaa ihmisille, ei alueille.
Jaana Kankaanpää
Hypo pitää katsauksessaan hyvänä sitä, että tulevaisuudessakaan kaikki suomalaiset eivät halua kaupungin kiirettä kotinsa ympärille.

Asuntoluotottaja Hypo eli Suomen Hypoteekkiyhdistys toteaa tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan, ettei koko Suomea voi pitää asuttuna.

Katsauksessa kerrotaan, että talouskasvun hyvän vedon ansiosta jopa haja-asutusalueilla taistellaan työvoimapulan kanssa. Tästäkin huolimatta suomalaiset muuttavat kaupunkeihin, sillä myös muut asiat kuin työpaikat vetävät kaupunkeihin. Hypo pitää katsauksessaan kuitenkin hyvänä sitä, että tulevaisuudessakaan kaikki suomalaiset eivät halua kaupungin kiirettä kotinsa ympärille.

"Mikäli koko Suomi suuntaisi kohti kasvukeskuksia, ei uudistuotanto pysyisi perässä mitenkään - tällöin vain varakkaat ja ARA-arpajaisten hannuhanhet voisivat asua urbaanilla tavalla", katsauksessa todetaan.

Lapsiperheiden asuntomarkkinakäyttäytymisessä on Hypon mukaan tapahtunut mielenkiintoinen muutos. Kun aiemmin lasten saaminen johti siihen, että muutettiin esikaupunkialueille lisäneliöiden, turvallisuuden ja luonnonrauhan perässä, näin ei enää tehdä.

"Tarvitaan lisää kantakaupunkimaista asumista, jotta ainoa ratkaisu ei ole keskustoissa asua vain ahtaammin ja kalliimmin", Hypo vaatii.

Vaikeassa tilanteessa ovat katsauksen mukaan alueet, jotka ovat nojanneet väljään omakotitaloasumiseen, kahteen autoon ja isoihin perheisiin.

Hypo huomauttaa, että syntyvyyden sukeltaminen ja väestön määrän kääntyminen laskuun langettavat synkän varjon myös asuntomarkkinoiden yläpuolelle. Viime vuonna asuntojen hinnat nousivat asuntoluotottajan mukaan vain kolmessa maakunnassa. Asuntomarkkinakatsauksessa ennustetaan, että asuntojen hintojen lasku jatkuu tulevina vuosina suuressa osassa maata. Hintojen lasku on vääjäämätöntä alueilla, joilla väkiluku vähenee ja kysyntä katoaa.

"Koko Suomea ei voi pitää asuttuna, kun kohta edes koko Uusimaa ei ole enää asuttu. Tekohengitys ei auta ja kannettu vesi ei pysy kaivossa", katsauksessa todetaan.

Asuntoluotottaja onkin sitä mieltä, että valtiovallan apu tulee kohdistaa alueiden sijaan ihmisille.

Lue lisää

Asuntomarkkinoilla kuuma kesä ja rakkauskirjeitä – "Ostajat maksavat haluamistaan asunnoista enemmän kuin myyjä pyytää"

Maakunnista tuli Suomen kasvukeskus

Ikkuna muutokseen auki – onko maaseutu valmis?

Koronavuoden asumistrendin jatkuminen voisi keikauttaa Suomen väestönkehityksen päälaelleen – voittajia olisivatkin kehyskunnat pääkaupunkiseudun sijasta