POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Talous

Suomalaiset lihatalot ovat hyötyneet taudista, joka saattaa tappaa jopa puolet Kiinan sioista

"Tavoitteenamme on toimittaa Kiinaan yhdeksän miljoonaa kiloa sianlihaa kolmen vuoden kuluessa", HKScanin Jukka Nikkinen sanoo.
Jaana Kankaanpää
Sianlihan kysyntä ja hinta ovat kasvaneet Kiinassa merkittävästi, mikä on piristänyt lihatalojen Kiinan-liiketoimintaa.

Kiinassa sikoja tappava afrikkalainen sikarutto on hyödyttänyt suomalaista lihantuotantoa, suomalaiset lihatalot kertovat STT:lle. Sianlihan kysyntä ja hinta ovat kasvaneet Kiinassa merkittävästi, mikä on piristänyt lihatalojen Kiinan-liiketoimintaa.

"Sikakannan väheneminen Kiinassa on ollut niin voimakasta, että kysyntää on kohdistunut Eurooppaan ja muualle maailmaan. Maailmanlaajuisessa markkinassa kun eletään, niin kysyntä kasvaa myös Atrialla", toimitusjohtaja Juha Gröhn sanoo.

Ihmiselle vaaraton afrikkalainen sikarutto on levinnyt ympäri Kiinaa. Kiinan maatalous- ja maaseutuministeriön mukaan ympäri Kiinaa on tapettu yli miljoona sairastunutta sikaa, mutta kansainväliset arviot edessä häämöttävistä sikakuolemista ovat huomattavasti synkempiä.

Sikaruton epäillään tappavan 150-200 miljoonaa sikaa, kun Kiinan sikapopulaatio on kokonaisuudessaan ollut noin 400 miljoonaa.

Sikakannan väheneminen on johtanut paitsi lisäntyneeseen kysyntään, myös hintaan. Gröhn sanoo, että sianlihan hinta on noussut Kiinassa joidenkin arvioiden mukaan jopa 40 prosenttia.

"On tietysti markkinoille oleellista nähdä, että mikä on kiinalaisten kuluttajien kyky maksaa nousevia hintoja sianlihasta."

Atrian lisäksi lihaa Kiinaan vie Suomesta HKScan, joka myös kertoo Kiinan-vientinsä piristyneen.

"Tavoitteenamme on toimittaa Kiinaan yhdeksän miljoonaa kiloa sianlihaa kolmen vuoden kuluessa. Sillä radalla nyt ollaan ja tavoite tullee helpottumaan, kun kysyntä ja hinta ovat hyviä", sanoo HKScanin viennistä vastaava johtaja Jukka Nikkinen.

"Meidän tarinamme on rakennettu puhtaalle suomalaiselle lihalle, ja se tarina tulee vahvemmaksi ja sitä kuunnellaan herkemmällä korvalla", Nikkinen lisää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Simonkadun pääekonomisti: Mannerlaatat siirtyvät

Ruotsin WWF ohjeistaa kuluttajia välttämään suomalaista naudan- ja sianlihaa

HKScan on kuin onkin käänneyhtiö