Talous

Altian tulos painui tappiolle – myöhäinen pääsiäinen vaikutti

Koskenkorvan tehdas kävi alkuvuoden täydellä kapasiteetilla.
Paula Osenius/Tosikuva
Alkoholijuomia muun muassa Rajamäellä ja Koskenkorvalla valmistavan Altian liiketulos painui tappiolle vuoden alkuneljänneksellä, mutta yhtiö odottaa loppuvuoden nousevan reilusti voitolle ja viime vuotta paremmaksi.

Alkoholiyhtiö Altian vertailukelpoinen liiketulos painui tammi–maaliskuussa tappiolle 300 000 euroa, kun vuotta aiemmin yhtiö keräsi voittoa 1,6 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Pekka Tennilän mukaan kannattavuuteen ensimmäisellä neljänneksellä vaikutti pääsiäisen ajoittuminen katsauskauden jälkeen myöhäiseen huhtikuuhun sekä korkeat raaka-ainekustannukset.

"Pääsiäisen myöhäisellä ajoittumisella tänä vuonna on merkittävä vaikutus Altian liikevaihtoon ensimmäisellä neljänneksellä. Pääsiäisen aikana perinteisesti kulutetaan enemmän sekä väkeviä alkoholijuomia että viinejä."

"Kun otetaan huomioon huhtikuun myynti, on konsernin liikevaihto kehittynyt hyvin ja on viime vuoden tason yläpuolella."

Altian kolmen kuukauden liikevaihto oli 73,8 miljoonaa euroa eli saman verran kuin vuotta aiemmin.

Yhtiön vertailukelpoinen käyttökate laski 4,3 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 5,2 miljoonaa.

Altia korotti talven aikana juomiensa hintoja monopolimarkkinoilla eli Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa.

Huhtikuussa Altia aloitti yhteistyön Conaxess Trade Beveragesin kanssa Tanskassa. Yhtiö hakee lisämyyntiä niin kaupoissa ja ravintoiloissa.

Viime vuoden ohrasato Suomessa oli heikko ja sen hinta nousi. Ohra on Koskenkorvan pääraaka-aine, Koskenkorvan tehdas kävi alkuvuoden täydellä kapasiteetilla. Altia odottaa korkean ohran hinnan vaikuttavan kannattavuuteen uuteen satoon saakka.

Helmikuussa Altia ilmoitti liiketoiminnan tehostamis- sekä kasvutavoitteista.

Suuri osa yhtiön tuloista ja kassavirrasta saadaan Tennilän mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä jouluna. Lisäksi vuoden lopun huippusesonkiin liittyvät valmisteverot maksetaan tammikuussa.

Altia odottaa vertailukelpoisen käyttökatteen paranevan tänä vuonna viime vuodesta. Ruotsin ja Norjan markkinoiden odotetaan kasvavan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ohran hinnan vaikutus Altian tulokseen alkaa tasaantua

"Meillä on muutakin kuin kossua!" – Etelä-Pohjanmaa tahtoo olla Suomen juomaprovinssi

Altian tulos notkahti – valmistautuu nostamaan hintoja ohran hinnan nousun takia