Talous

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasotanokittelu piti pörssit laskussa – Trumpin mukaan sopu vielä mahdollinen

Kiina uhkasi jo aiemmin Yhdysvaltoja vastatoimilla, jos presidentti Trump ei peräänny huomenna perjantaina voimaan tulevista kiinalaistuotteiden tullikorotuksista.
Saul Loeb
Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa lupausten pettämisestä ja valmistautunut korottamaan kiinalaistuotteiden tulleja 10 prosentista 25 prosenttiin perjantaista alkaen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukaan Kiinan kanssa käytävien kauppaneuvottelujen pelastaminen on edelleen mahdollista.

Asiaa Valkoisessa talossa kommentoinut Trump kertoi saaneensa "kauniin kirjeen" kiinalaiselta virkaveljeltään Xi Jinpingiltä.

Trump myös kertoi myöhemmin todennäköisesti keskustelevansa Xin kanssa puhelimessa.

Aasian ja Euroopan pörssit ovat olleet tänään laskussa, kun markkinoilla odotettiin tietoa Yhdysvaltojen ja Kiinan välisestä kauppaväännöstä.

Kiina uhkasi jo aiemmin Yhdysvaltoja vastatoimilla, jos presidentti Trump ei peräänny huomenna perjantaina voimaan tulevista kiinalaistuotteiden tullikorotuksista. Kiinan kauppaministeriön mukaan tullikiistan kärjistyminen ei ole kummankaan maan kansalaisten etu.

"Jos Yhdysvaltojen tullit tulevat voimaan, Kiinalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin ryhtyä tarvittaviin vastatoimiin", ministeriön tiedottaja sanoi.

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvottelutovat ovat jatkuneet tänään Washingtonissa.

Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa lupausten pettämisestä ja valmistautunut korottamaan kiinalaistuotteiden tulleja 10 prosentista 25 prosenttiin perjantaista alkaen. Tullien alaisen tuonnin arvo on 200 miljardia dollaria.

Kiina on pyrkinyt vastaamaan tulleihin samalla mitalla, mutta koska maan Yhdysvaltain-vienti on huomattavasti suurempaa kuin tuonti, Kiina joutuu miettimään myös muita vastatoimia.

Yhdysvaltojen kauppaedustaja Robert Lighthizer on vahvistanut, että tullikorotukset tulevat voimaan perjantaina puoliltaöin. Tullien kohteena on muun muassa kiinalaista elektroniikkaa, koneita, autojen osia sekä huonekaluja.

Hermoilu tullikorotusten vaikutuksista on painanut pörssejä siitä lähtien, kun Trump aloitti tullitviittailunsa sunnuntaina.

Yhdysvallat yrittänee toimillaan lisätä painetta neuvotteluihin, jotka ottivat maan kauppaneuvottelijoiden mukaan pahasti takapakkia viime viikonloppuna.

Presidentti Trump antoi ymmärtää, että neuvotteluissa haetaan tosissaan sopua. Trumpin mukaan Kiinan edustajat saapuvat Washingtoniin "tekemään diiliä".

Trumpin hallinto on alusta alkaen ottanut edeltäjiään aggressiivisemman linjan Kiinaa kohtaan ja vaatinut kauppaneuvotteluissa Pekingiä kitkemään epäreiluiksi katsottuja käytäntöjä kuten kiinalaisyritysten massiivisia valtiontukia ja väitettyjä teknologiavarkauksia.

Asiantuntijoiden mukaan Kiina on kuitenkin hyvin haluton vaadittuihin muutoksiin, sillä ne murentaisivat kommunistisen puolueen valtaa. Samalla Kiinan johto joutuu tasapainoilemaan pitääkseen yllä kansan elintasoa parantanutta nopeaa talouskasvua.

Lue lisää