Talous

Uusien tilauksien määrä laski paperi- ja kartonkituotteiden toimialalla – yhteensä teollisuuden tilaukset kasvoivat neljättä kuukautta putkeen

Yrityksille kertyi uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kemianteollisuudessa ja metalliteollisuudessa.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Tilaukset ovat nyt kasvaneet neljä kuukautta peräkkäin.

Teollisuuden uusien tilausten arvo kasvoi maaliskuussa 2,6 prosenttia verrattuna edelliseen maaliskuuhun, kertoo Tilastokeskus. Tammi-maaliskuun aikana tilaukset ovat kasvaneet 2,5 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat nyt kasvaneet neljä kuukautta peräkkäin.

Yrityksille kertyi uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kemianteollisuudessa ja metalliteollisuudessa. Kemianteollisuus keräsi uusia tilauksia 5,3 prosenttia enemmän, metalliteollisuus 4,4 prosenttia enemmän.

Paperi- ja kartonkituotteiden toimialalla tilausten määrä sitä vastoin laski 3,4 prosenttia. Tilastokeskus huomauttaa, että voimakkaat heilahtelut tilauksissa ovat tyypillisiä.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto taas laski maaliskuussa 0,1 prosenttia helmikuusta ja oli 1,3 prosenttia pienempi kuin vuoden 2018 maaliskuussa. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä työpäiväkorjattu tuotanto on kuitenkin kasvanut 0,4 prosenttia viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna.

Teollisuustuotanto kasvoi maaliskuussa sähkön-, kaasun- ja lämmönhuollon toimialalla 2,9 prosenttia ja kaivostoiminnassa 2,2 prosenttia. Metalliteollisuuden tuotanto väheni 0,2 prosenttia ja metsäteollisuuden 1,2 prosenttia. Kemianteollisuudessa pudotus oli suurin ja tuotanto väheni 1,6 prosenttia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Teollisuustuotanto kasvanut kolme vuotta peräkkäin – uudet tilaukset vähenivät

Teollisuustuotanto kasvoi kolme vuotta peräkkäin, viime vuonna lähes neljä prosenttia

Ollikkalan maaseutumessut on keskipohjalaisen yhteistyön juhlaa – mukana yritykset, yhteisöt ja oppilaitokset