Talous

Kotimainen luonnonkosmetiikka myy hurjaa vauhtia — 90 prosenttia yrityksistä uskoo kasvuun

Yhä useampi kuluttaja miettii, mitä laittaa iholleen ja millaisilla aineilla peseytyy. Ilmiö on saanut aiemmin marginaalissa olleen luonnonkosmetiikka-alan huimaan kasvuun.
Sanne Katainen

Kotimainen luonnonkosmetiikka on todennäköisesti ison hyppäyksen edessä, uskoo Pro luonnonkosmetiikka ry:n viestintävastaava Aura Lamminparras. "Jotain tosi suurta saattaa olla tapahtumassa."

Luonnonkosmetiikka-ala kasvaa kiihtyvällä vauhdilla, vaikka kosmetiikan myynti muuten juroo. Kysynnän kasvu näkyy alan kotimaisissa yrityksissä, joista moni tähtää vientiin.

Luonnonkosmetiikan myynti kasvoi viime vuonna peräti 22 prosenttia, ilmenee Pro luonnonkosmetiikka ry:n jäsenyrityksilleen tekemästä tuoreesta kyselystä.

Kyselyyn vastasi 20 luonnonkosmetiikkaa valmistavaa tai maahantuovaa yritystä. Näistä 90 prosenttia uskoi kasvavansa tulevaisuudessa. Vienti kiinnosti 85 prosenttia yrityksistä. Kolmasosalla luonnonkosmetiikan myynti oli kasvanut yli 50 prosenttia vuoden aikana.

Pro luonnonkosmetiikka ry on kotimaisten luonnonkosmetiikan valmistajien ja maahantuojien yhdistys, joka perustettiin vuonna 2006.

Kosmetiikkamarkkinat kokonaisuudessaan eivät ole olleet viime vuosina kasvussa. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä useampi kuluttaja valitsee luonnonkosmetiikkaa.

"Luonnonkosmetiikka valtaa yhä isompaa markkinaosuutta", toteaa markkinointijohtaja Suvi Kunnari Flow Cosmeticsista. Yrityksen tuotteita saa jo monesta maasta Euroopasta ja Aasiasta, missä pohjoinen luonnollisuus vetoaa.

Kuluttajat ovat entistä ympäristötietoisempia, samoin hyvinvointi on iso trendi.

"Kasvu on ollut nopeaa, koska kysyntä on kova", kuvaa Yliopiston Apteekin luonnonkosmetiikkasarjan tuotepäällikkö Hanna Nikula.

Muutoksen näkee myös tavaratalojen ja markettien hyllyjen äärellä. Siinä missä pari vuotta sitten sai etsiä luonnonkosmetiikkaa, on nyt monessa isossa tavaratalossa luonnonkosmetiikalla oma osastonsa.

"Vaikka se ei vielä ole suurta, se ei ole enää ihan marginaalistakaan", Lamminparras kuvaa.

Lue lisää kotimaisesta luonnonkosmetiikasta toukokuun Kantrista.

Lue lisää