Pohjois-Pohjanmaa hyötyy tuulivoimasta eniten – Raportti: Verotuloja yli miljardi, työpaikkoja Hollolan asukasluvun verran - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Pohjois-Pohjanmaa hyötyy tuulivoimasta eniten – Raportti: Verotuloja yli miljardi, työpaikkoja Hollolan asukasluvun verran

Saksalainen voimalavalmistaja uskoo palkkaavansa lisää työntekijöitä tuulivoimaloiden huoltoon ja kunnossapitoon.
Jaana Kankaanpää
Tuulivoimaloiden käyttövaihe tuo Pohjois-Pohjanmaalle lähes 17 000 henkilötyövuoden verran työtä nykyisten tuulivoimaloiden 20 vuoden elinkaaren aikana. Kuva on Oulunsalosta.

Tuulivoimasta hyötyvät eniten Pohjois-Pohjanmaa, Lappi ja Satakunta, joissa on myös suurin osa tuulivoiman tuomista työpaikoista, kertoi alan edunvalvontajärjestö Suomen Tuulivoimayhdistys torstaiaamuna.

Yhdistyksen konsulttiyhtiö Rambollilla teettämän raportin mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on selkeästi eniten tuulivoimaloita Suomessa, 42 prosenttia kaikesta tuulivoimasta. Maakunnan 30 kunnassa on noin 280 tuulivoimalaa.

Elinkaarensa aikana maakuntaan rakennettu tuulivoima synnyttää yhteensä lähes kolmen miljardin investoinnit, jotka taas tuovat maakuntaan verotuloja 1,3 miljardia euroa.

Pohjois-Pohjanmaan tuulivoimalat työllistävät reilun 23 700 henkilötyövuoden verran. Eniten työllistää voimaloiden käyttövaihe nykyisten tuulivoimaloiden 20 vuoden elinkaaren aikana.

Huoltoa ja kunnossapitoa tekevät niin suomalaiset palveluntarjoajat kuin tuulivoimavalmistajien Suomeen perustamien huoltopisteiden henkilöstö.

Saksalaisen voimalavalmistaja Nordexin Pohjois-Pohjanmaan huoltopisteet sijaitsevat Kalajoella ja Iissä. Huoltopisteissä työskentelee vakituisesti 12 henkilöä, jotka vastaavat yhteensä 47 voimalan huollosta ja kunnossapidosta, sekä 3 muuta työntekijää joiden vastuulla on tätä isompi alue.

”Huoltosopimuksemme ovat tyypillisesti pitkiä, 12 vuodesta jopa 25 vuoteen, mikä tarjoaa myöskin pitkäaikaisia työpaikkoja. Palkkaammekin mielellämme alueella jo asuvia henkilöitä jos vain heidän koulutus- tai työtaustansa on soveltuva. Joissain tapauksissa tuulivoimahanke on myös mahdollistanut henkilöiden paluumuuton kotikuntaansa. Uusien markkinaehtoisesti toteutettavien hankkeiden myötä uskomme palkkaavamme lisää henkilöitä Pohjois-Pohjanmaan alueelle, ja myös muualle Suomeen lähivuosina”, kertoo Nordexin Suomen maajohtaja Paula Kohvakka tiedotteessa.

Toiseksi eniten tuulivoimaa on Lapin ja Satakunnan maakunnissa, joissa molemmissa tuulivoimaa on suunnilleen saman verran: 12–13 prosenttia Suomen tuulivoimasta.

Perässä tulevat Pohjanmaa (10 prosenttia), Etelä-Pohjanmaa (7 prosenttia) ja Kainuu (4 prosenttia).

Lue lisää (pdf): Suomen tuulivoimayhdistys ry: Tuulivoiman aluetalousvaikutukset elinkaaren eri vaiheissa maakunnittain

Lue lisää

Hallitus poksautti korkin lainapullosta

Luonnon tärveltyminen ja melu huolettavat tuulivoiman vastustajia Keski-Suomessa – "Mikä on se äänten kakofonia sitten, kun voimalat ovat pystyssä?"

Uutissuomalainen: Metsähallitus suunnittelee kolminkertaistavansa tuulivoimaloiden määrän valtion mailla

Paliskunnat vaativat: Tuulivoimalat eivät saa häiritä poronhoitoa