POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Talous

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat – keskimääräinen neliöhinta vajaat 1 600 euroa

Ero pääkaupunkiseudun ja muun maan tonttihintojen välillä on kuitenkin edelleen suuri.
Pääkaupunkiseudulla laskua omakotitalojen hinnoissa oli reilu prosentti ja muualla maassa vajaat kolme prosenttia. Kuvassa helsinkiläinen omakotitaloalue marraskuussa 2017. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat tammi-maaliskuussa koko maassa keskimäärin 2,6 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus. Pääkaupunkiseudulla laskua omakotitalojen hinnoissa oli reilu prosentti ja muualla maassa vajaat kolme prosenttia.

Vanhan omakotitalon keskimääräinen neliöhinta oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vajaat 1 600 euroa. Pääkaupunkiseudulla neliöhinta oli lähes 3 000 euroa.

Hinnat olivat laskussa jo viime vuonna. Loppuvuoteen verrattuna vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat puoli prosenttia.

Myös pientalotonttien hinnat laskivat alkuvuonna. Koko maassa tonttien hinnat laskivat 2,7 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Rajuinta lasku oli pääkaupunkiseudulla, jossa tonttien hinnat tulivat alas lähes yhdeksän prosenttia.

Ero pääkaupunkiseudun ja muun maan tonttihintojen välillä on kuitenkin edelleen suuri. Tonttien keskihinta oli alkuvuodesta pääkaupunkiseudulla 150 euroa neliöltä, kun hinta pääkaupunkiseudun ulkopuolella oli noin 19 euroa.

Uusien omakotitalojen hinnat sen sijaan nousivat alkuvuonna. Tammi-maaliskuussa hintaan kertyi 3,4 prosenttia lisää vuoden takaiseen verrattuna.

Hinnat kasvoivat edelliseen neljännekseen verrattunakin vajaan prosentin.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kiinteistöjen hintaindeksistä ja rakennuskustannusindeksistä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Säästöpankkiryhmä: Omakotitalojen kauppa on vilkastunut selvästi pienemmilläkin paikkakunnilla

”Neljä vuotta sitten reaktioni pihan peuroihin oli, että 'voi kuinka ihanaa' – nyt se on 'ampukaa se!'”

PTT tutki: Vuokralla asuvien osuus on yli 80 prosenttia alle 40 neliön kerrostaloasunnoissa