Talous

Saitko viikonloppuna lahjaksi rahaa tai ovatko juhlat vasta tulossa? Asiantuntija neuvoo, mitä lahjarahoilla kannattaa tehdä

Osa rahoista on asiantuntijan mielestä hyvä laittaa säästöön.
Jukka Pasonen, Hanna Linnove / Kuvitus: Juho Leskinen
Pitkäaikaissäästäminen hyödyttää korkoa korolle -ilmiön kautta erityisesti nuoria, mutta Martin Paasin mukaan se on hyödyllistä kaikille alle 50-vuotiaille.

Viikonloppuna monissa kodeissa juhlittiin valmistujaisia. Kesä on toisaalta myös monien muiden juhlien aikaa.

Koska raha on yleinen lahja, MT kysyi asiantuntijalta, mitä lahjarahojen kanssa kannattaa tehdä.

Osakevälittäjä Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että osa rahasta on hyvä laittaa säästöön pitkäksi ajaksi. Yksi hyvä vaihtoehto on tehdä kuukausisäästösopimus, jonka puitteissa voi aloittaa pitkäaikaisen osakesäästämisen.

"Kuukausisäästösopimus on tyypillisesti hyvin huokea, ja se on automaattinen. Kun palveluntarjoajan tilille siirretään rahaa, se sijoitetaan sieltä automaattisesti eteenpäin valitsemiisi kohteisiin", talousasiantuntija perustelee.

Tyypillisesti kuukausisäästösopimuksissa rahat ohjataan sijoitusrahastoihin.

Mihin sijoituskohteisiin rahat sitten kannattaa sijoittaa? Paasin mukaan rahat kannattaa sijoittaa osakkeisiin joko suoraan tai sijoitusrahaston kautta, mutta hän suosittelee sijoitusrahastoja. Sijoituskohteen valinnassa kaikkein tärkeintä on, että valittavan sijoitusrahaston kulut ovat mahdollisimman alhaiset. Paasi suosittelee etsimään rahastoja, joiden kulut jäävät alle puoleen prosentin vuodessa.

Kulujen kannattaa olla alhaiset siksi, että ne syövät säästäjälle päätyviä tuottoja.

"Jos osakemarkkinat tuottavat keskimäärin seitsemän prosenttia vuodessa, kahden prosentin vuotuiset kulut syövät 30 vuodessa puolet säästäjälle muuten tulevasta tuotosta", Paasi havainnollistaa.

Pitkäaikaissäästäminen hyödyttää korkoa korolle -ilmiön kautta erityisesti nuoria, mutta Paasin mukaan se on hyödyllistä kaikille alle 50-vuotiaille. Hyödyt ovat sitä suurempia, mitä nuorempana rahaa alkaa laittaa säästöön. Jos 20-vuotias säästää 200 euroa kuussa kymmenen vuoden ajan, rahat kasvaisivat hänen eläkeikäänsä mennessä keskimäärin seitsemän prosentin vuosivauhdilla noin 350 000 euroon.

"Eläkeiässä olet tämän kymmenen vuoden aikana ostanut itsellesi ylimääräisen suomalaisen keskivertoeläkkeen", Paasi kannustaa.

Jos kesällä sattuu juhlimaan 50-vuotissyntymäpäiviään, ei mahdollisia lahjarahoja kannata kuitenkaan talousasiantuntijan mielestä sijoittaa samalla tavalla kuin nuorempien.

"Jos eläkepäivän koittaessa haluaa maksimoida varallisuutensa, osakepainoa pitäisi alkaa vähentää siihen saakka, kunnes pääsee eläkkeelle. Toisaalta tämä johtaa siihen, että merkittävimmät tuotot saattaa jäädä saamatta", Paasi huomauttaa.

Mikäli rahoja ei tarvitse käyttöönsä minään ennalta tiedossa olevana hetkenä, kannattaa ne talousasiantuntijan mukaan jättää kustannustehokkaaseen osakeindeksirahastoon. Sijoitusten myyntiin löytyy Paasin mukaan sopiva ajankohta tiedotusvälineitä seuraamalla.

"Kun uutisissa sadannen kerran viiden vuoden sisään sanotaan, että osakemarkkinoilla tehdään uusia ennätyksiä", hän neuvoo.

Sillä, mihin kohteisiin rahansa lopulta laittaa, ei Paasin mukaan ole kovin suurta merkitystä, kunhan muistaa hakea kustannustehokkaita kohteita. Kohteita voi kuitenkin hakea niin, että sijoittaa rahansa eri maantieteellisille alueille, ja siten hajauttaa säästöjensä riskiä. Toisaalta mahdollista on myös esimerkiksi veikata joidenkin megatrendien, kuten digitalisaation, puolesta.

"Osakesäästäminen on kuoppainen matka. Välillä säästöpossun arvo tuplaantuu, välillä puolittuu, mutta se kuuluu asiaan", Paasi muistuttaa.

Nykyisellään osakemarkkinat ovat sekä meillä Suomessa että myös muualla maailmassa historiallisessa tarkastelussa melko korkealla. Talousasiantuntija kuitenkin huomauttaa, ettei sijoitusten kanssa kannata koskaan lähteä varsinaisesti ajoittamaan.

"Mikään ihminen ei pysty siihen johdonmukaisesti pitkällä aikavälillä, joten sen voi unohtaa", hän sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yli puolet metsänomistajista etsii sijoituskohteita metsätuloille

Taantuva teollisuuspaikkakunta sai uuden alun – "Biotuotetehdas luo taloudellista ja henkistä uskoa tulevaan"

Suomen Lidlin toimitusjohtaja vaihtuu – Lauri Sipponen jättää tehtävänsä