Talous

Dieselin, kevyen polttoöljyn ja jyrsinturpeen hinta noussut voimakkaasti

Sähkön- ja lämmöntuotannossa käytettävän metsähakkeen hinta nousi prosentin. Sähkön pörssihintojen lasku ei vielä näkynyt kotitalousasiakkaiden hinnoissa.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Moottoribensiinin hinta oli maaliskuussa 3 prosenttia ja dieselöljyn 9 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Polttoaineiden hinnat nousivat huomattavasti vuoden aikana, käy ilmi Tilastokeskuksen keräämistä ensimmäisen vuosineljänneksen tiedoista. Moottoribensiinin hinta oli maaliskuussa 3 prosenttia ja dieselöljyn 9 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Voimakasta hinnannousua nähtiin myös kevyellä polttoöljyllä, jonka hintaan vaikuttivat vuoden alun veronkorotukset. Hinnannousua oli 10 prosenttia.

Sähkön- ja lämmöntuotannossa käytettävien metsähakkeen ja jyrsinturpeen hinnat kasvoivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 1 ja 8 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Jyrsinturpeen hinnan kasvuun vaikuttivat veronkorotukset.

Kivihiilen hinta laski edellisvuodesta prosentin verran ja maakaasun hinta nousi 9 prosenttia.

Sähkön pörssihintojen lasku ei vielä näkynyt kotitalousasiakkaiden hinnoissa. Kotitalousasiakkaiden sähkön hinnat nousivat maaliskuussa kulutusluokasta riippuen 10–12 prosenttia viime vuoden maaliskuuhun verrattuna.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puuta paloi taas ennätysmäärä lämpö- ja voimalaitoksissa

Kokkolaan tuotu venäläinen hake sapettaa maakunnan metsänomistajia – "Lähienergiasta puhutaan nätisti, mutta puuta ostetaan Venäjältä asti"

Karsittu ranka oli alkuvuonna arvokkainta energiapuuta