Talous

Kesäkuu tuo piikin kiinteistökauppaan – asuntolainoja haetaan kiivaasti kevätkesällä

Kesä-, elo- ja marraskuu ovat vilkkaimmat kuukaudet omakotitalon tai mökin hankkimisessa.
Liisa Yli-Ketola
Tämän vuoden paras kauppakuukausi on Kiinteistömaailmalla ollut toukokuu.

Suomalainen ostaa omakotitalon tai mökin todennäköisimmin kesäkuussa.

Kiinteistömaailman tilastojen mukaan 2016–2018 kiinteistökauppojen määrä nousi kesäkuussa 22,4 prosenttia vuoden keskiarvoon nähden. Seuraavina tulevat elokuu ja marraskuu.

Kerrostalo- ja rivitaloissa vuoden aktiivisin kauppakuukausi on viime vuosina ollut marraskuu. Osakehuoneistokauppa jakautuu ympäri vuoden yllättävänkin tasaisesti joulunajan hiljentymistä lukuun ottamatta.

Asuntokaupassa joulu- ja tammikuu erottuvat kuvasta.

"Viime vuosina molempina kuukausina on jääty parisenkymmentä prosenttia vuoden keskimääräisistä kauppamääristä", kuvaa Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Tämän vuoden paras kauppakuukausi on ketjulla ollut toukokuu.

Ensiasunnon ostajat ovat aktiivisia syksyllä ja kesällä. Tavallisimmin ensiasunnon ostaja lyö kaupat kiinni lokakuussa; harvimmin joulu–tammikuussa.

Kiinteistömaailma on vuosittaisella noin 12 000–13 000 asuntokaupallaan kiinteistövälityksen markkinajohtaja.

Danske Bankissa uusien asuntolainojen myöntämisessä hiljaisimmat kuukaudet ovat joulukuu ja tammikuu.

"Myös meidän tilastomme osoittavat, ettei asuntokauppa hiljene kesällä, sillä myös heinäkuussa lainoja myönnetään lähelle koko vuoden keskiarvoa. Pankin näkökulmasta kevätkesä on kiivainta lainanhakuaikaa mutta kesälomakaudellakin luotonmyöntö on aktiivista", sanoo vähittäispankkitoiminnan johtaja Riikka Laine-Tolonen Danske Bankista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muuttoliike vetää nyt maaseudulle

Suomen Pankki: Toukokuussa suomalaiset nostivat asunto- ja kulutusluottoja ennätystahtiin – vakuudettomissa kulutusluotoissa kaikkien aikojen ennätys

Kiinteistövälittäjät ennakoivat: Hinnat laskevat kasvukeskusten ulkopuolella, syinä hallitusohjelma ja talouskasvun hidastuminen