Talous

Arvostettu talouslehti arvioi: Erkki Liikanen olisi paras vaihtoehto Euroopan keskuspankin pääjohtajaksi

Lehden mukaan Liikanen ei kaihda käyttää epätavallisiakaan keinoja yhteisvaluutta-alueen ja EU:n talouden hoidossa. Näitä keinoja tarvitaan, kun talouskasvu hiipuu ja taantuma on lähitulevaisuudessa mahdollinen.
Economistin mukaan Erkki Liikanen ei kaihda käyttää epätavallisiakaan keinoja yhteisvaluutta-alueen talouden hoidossa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Erkki Liikanen olisi paras vaihtoehto Euroopan keskuspankin (EKP) johtoon, esittää talouslehti Economist. Nykyinen pääjohtaja Mario Draghi väistyy keskuspankin johdosta kahdeksan vuoden jälkeen lokakuussa.

Lehden mukaan Liikanen ei kaihda käyttää epätavallisiakaan keinoja yhteisvaluutta-alueen ja EU:n talouden hoidossa. Näitä keinoja tarvitaan, kun talouskasvu hiipuu ja taantuma on lähitulevaisuudessa mahdollinen, lehti kirjoittaa.

EKP vastaa EU:n talous- ja rahapolitiikasta esimerkiksi asettamalla ohjauskorkoja, ylläpitämällä hintavakautta ja valvomalla Euroopan valtioiden kansallisia rahoituslaitoksia. Lisäksi EKP hallinnoi euroa.

Economistin mukaan Liikasella on huomattava määrä poliittista kykyä ja kylliksi teknistä taitoa pääjohtajan tehtävään. Lehden mukaan Mario Draghi on tehnyt hyvää työtä keskuspankin johdossa, mutta tästä huolimatta pankin toimintatapoihin ja vaikutusvaltaan kohdistuu yhä epäilyksiä.

"Jos Liikanen nousee EKP:n ruoriin, nämä epäilyt voidaan kenties viimein unohtaa", Economist kirjoittaa.

Liikanen on muun muassa toiminut valtiovarainministerinä, komissaarina ja Suomen pankin pääjohtajana. Liikanen on myös EKP:n neuvoston jäsen ja Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n hallintoneuvoston jäsen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EKP aloittaa uudelleen arvopaperien ostot markkinoilta –  talletuskorko laskee odotetusti –0,5 prosenttiin

EKP:n odotetaan ilmoittavan tänään uusista elvytystoimista – talletuskoron pudottaminen todennäköisintä

Euroopan keskuspankin odotetaan taipuvan kohti korkojen laskemista