Tullin tulkinta on nostamassa siidereiden ja lonkeroiden veroa noin 40 prosentilla: "Tuoteryhmä tuhotaan" - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Tullin tulkinta on nostamassa siidereiden ja lonkeroiden veroa noin 40 prosentilla: "Tuoteryhmä tuhotaan"

Tullin tulkinnan mukaan maustetut siiderit ja käymispohjaiset long drink -juomat luokitellaan korkeamman valmisteveron tulliluokkaan.
Lari Lievonen
Uusi asetus tulee voimaan ensi viikon keskiviikkona 26. kesäkuuta.

Panimo-, päivittäistavarakauppa- ja ravintola-alat ovat tyrmistyneet Tullin tulkinnasta, joka koskee uutta EU:n antamaa asetusta. Tullin tulkinnan mukaan maustetut siiderit ja käymispohjaiset long drink -juomat luokitellaan korkeamman valmisteveron tulliluokkaan.

Tähän asti esimerkiksi mansikalta tai mustikalta maistuvat siiderit on luokiteltu tulliluokkaan 2206, nyt ne ovat joutumassa luokkaan 2208. Tuotteen alkoholipituisuudesta riippuen vero voi nousta noin 40 prosenttia.

Panimo- ja päivittäistavarakauppa- ja ravintola-alan mielestä Tullin tulkinta voi pahimmillaan johtaa siihen, että suomalaistuotteiden valmistus loppuu.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto arvioi, että Tullin päätöksen vuoksi kuluttajien verokuorma nousisi vuositasolla noin 25 miljoonaa euroa.

Toisaalta Tullin tulkinta romuttaa suomalaisten panimoiden mahdollisuuden vahvistaa kotimaisilla marjoilla maustettujen siiderien suosiota.

"Niissä on valtava vientipotentiaali, mutta tällä päätöksellä tuoteryhmä tuhotaan. Resursseja vientiponnisteluihin ei ole ilman vahvaa kotimaan myyntiä", Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka toteaa tiedotteessa.

Uusi asetus tulee voimaan ensi viikon keskiviikkona 26. kesäkuuta.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen huomauttaa, että EU:n asetuksissa on yleensä kansallista tulkintavaraa. Hänen mukaansa tulkintavaraa olisi myös tällä kertaa.

"Nyt Tulli vetää tulkintansa tiukimman mukaan, mikä haittaa erittäin paljon kotimaista tuotantoa ja heikentää työllisyyttä", hän kritisoi.

Panimoala, ravintola-ala ja kauppa kritisoivat sitä, että tiukkuudestaan huolimatta Tullin tulkinta on edelleen epäselvä ja tulkinnanvarainen. Ohjeen mukaan alkoholituotteiden luokittelu on jatkossa tehtävä yksittäistapauksittain tarkastelemalla juoman aistinvaraisia ominaisuuksia. Tällaisia aistinvaraisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi maku, haju ja ulkonäkö.

Lue lisää

Vähennys paperillakin

Dieselin hinnasta liki puolet veroa – tankkaaminen kallistuu taas

Riikka Pakarinen pyrkii Keskustan varapuheenjohtajaksi

SDP:n mielestä päivähoitomaksujen alentaminen on akuutein työllisyystoimi – kokoomus ja RKP laajentaisivat paikallista sopimista