Vapon liikevoitto nousi 40 prosenttia – toimitusjohtaja: "Tulos varsin tyydyttävä" - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Vapon liikevoitto nousi 40 prosenttia – toimitusjohtaja: "Tulos varsin tyydyttävä"

Hyvä turpeentuotantokesä ja Hollannista ostetun yhtiön kevään tuotto nostivat tulosta.
Pasi Leino
Loistava turvetuotantokesä toi Vapolle "varsin tyydyttävän" tuloksen.

Vapon liiketulos nousi huhtikuussa päättyneellä tilikaudella ennen kertaeriä 36 miljoonaan euroon eli lähes 40 prosenttia edellistä tilikautta paremmaksi.

Yhtiön liikevaihto nousi kymmenen prosenttia 460 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Vesa Tempakka luonnehtii tulosta "varsin tyydyttäväksi", mutta muistuttaa, ettei siitä voi vetää suoria johtopäätöksiä tulevaisuuden kannattavuudesta.

Hyvä tulos johtuu turpeen mainiosta tuotantokesästä 2018, jolloin yksikkökustannukset alenivat. Toiminnan tehostaminen onnistui ja hollantilaisen BVB Substratesin yhdistyminen Vapoon Kekkilä-BVB:ksi näkyi kevään tuloskaudella. Tulosta parantaa se, että BVB oli mukana vain kevään myyntisesongin osalta.

Vapon strategiassa kasvualueita ovat erityisesti kasvualustamarkkinat ja uudet tuotteet. Joulukuussa Vapo kertoi rakentavansa aktiivihiilitehtaan Ilomantsiin.

Investoinnit kaksinkertaistuivat 31 miljoonasta eurosta 62 miljoonaan euroon, mutta konsernin omavaraisuus säilyi 51 prosentissa, Tempakka kehuu.

"Ilomantsin tehtaan suurimat investoinnit ovat edessä ja energiasektorin tulevaisuus on sumea. On täysi arvoitus, kuinka keskustelu Suomen hiilinieluista, nouseva päästöoikeuksien hinta ja uuden hallituksen energiapolitiikka vaikuttavat puupolttoaineen hintaan ja kaukolämmön tuotantokustannuksiin", Tempakka pohtii.

Tempakan mukaan Vapolla on kaksi isoa riskiä: Sääriski ja poliittisista päätöksistä johtuva muutosriski.

Uusi hallitusohjelma toi toimitusjohtajan mukaan energiapolitiikkaan toivottua pitkäjänteisyyttä. "Suomi voi siirtyä hallituilla askelilla hiilineutraaliksi, missä hakkeen kanssa poltettavalla turpeella on merkittävä rooli."

"On hyvä, että turpeen verokohtelu on hallitusohjelmassa liitetty osaksi kokonaisenergiaverouudistusta. Lisäksi luvataan pitää huolta siitä, etteivät veromuutokset johda ainespuun hallitsemattomaan energiakäyttöön."

Jukka Pasonen
Lue lisää

Vapo lahjoittaa 80 hehtaaria turvetuotannosta poistuneita maita 4H-liitolle metsitettäväksi – metsitys lisää hiilinieluja ja tuo nuorille töitä

Voisiko Vapo voittaa Helsingin ympäristömiljoonan? Onnittelut Vapolle!

Vapo aikoo päättää uudesta aktiivihiilitehtaasta vielä tänä vuonna

Hallituksessa ilmiriita: Keskustan Mika Lintilä tyrmää Krista Mikkosen puheet turpeen veronkorotuksesta