Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Talous

Tunnuslukulistojen käyttö saa jatkua pankkiasiakkailla

Painettujen listojen käyttöön pitää kuitenkin yhdistää jatkossa vahvistuselementtejä.
LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Tunnuslukulistat ovat Suomessa yhä yleisesti käytössä pankeilla. Finanssivalvonnan mukaan ne ovat helposti kopioitavissa, minkä vuoksi ne eivät nykymuodossa käytettynä täytä uuden eurooppalaisen sääntelyn turvallisuusvaatimuksia.

Pankkien painettujen tunnuslukulistojen käyttöä voidaan sittenkin jatkaa maksamisen tai maksutilin käytön yhteydessä, linjaa Finanssivalvonta. Sen mukaan käytön jatkamisen ehtona on, että käyttöön yhdistetään vahvistuselementtejä vahvan tunnistamisen periaatteiden mukaisesti.

Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi jokin vaadittava tieto, jonka vain maksupalvelun käyttäjä tietää, tai jokin maksupalvelun käyttäjän yksilöivä ominaisuus.

Tunnuslukulistat ovat Suomessa yhä yleisesti käytössä pankeilla. Finanssivalvonnan mukaan ne ovat helposti kopioitavissa, minkä vuoksi ne eivät nykymuodossa käytettynä täytä uuden eurooppalaisen sääntelyn turvallisuusvaatimuksia. Sääntely perustuu toiseen maksupalveludirektiiviin ja astuu kokonaisuudessaan voimaan syyskuun puolivälissä.

"Pankkien tulee toteuttaa tunnistusmenetelmiin tehtävät muutokset siten, että samalla turvataan kaikkien asiakasryhmien mahdollisuus käyttää tunnistusvälineitä ilman katkoksia. Asiakkaiden tulee voida käyttää nykyisiä tunnuslukulistoja maksamisessa ja maksutilien käytössä niin kauan, kunnes pankki on riittävällä tavalla varmistanut uusien menetelmien käytettävyyden, saavutettavuuden ja toimintavarmuuden", Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen sanoo tiedotteessa.

Lue lisää

Digi- ja väestötietoviraston ylijohtaja: Identiteettivarkauksia vastaan toimii vahva tunnistautuminen

Uusi maksupalveludirektiivi voimaan – kuluttajalle ei muutoksia ensi alkuun

Matalat korot eivät ole ikuisia

Vakuutusyhtiöt haluavat asiakkaansa nopeasti hoitoon – kumppanuudet tarjoavat terveysjäteille ison bisneksen