LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Talous

Tulli täsmensi ohjeistustaan: Lonkeroiden ja siidereiden vero ei nousekaan

Ohjetta päädyttiin täsmentämään sen jälkeen, kun Tulli oli tutkinut makusiidereiden ja -lonkeroiden markkinoita Suomessa.
Lari Lievonen
Täsmennys tarkoittaa sitä, että valtaosan makusiidereistä ja -lonkeroista verokohtelu ei muutu.

Tulli on tänään tiistaina täsmentänyt makusiidereitä ja lonkeroita koskevaa vero-ohjeistustaan. Aiempi ohjeistus herätti tyrmistystä niin panimo- päivittäistavarakauppa- kuin ravintola-alallakin. Tuolloin pelkona oli, että joidenkin tuotteiden vero voi nousta jopa noin 40 prosenttia.

Tullin täsmennetty ohje kuuluu: ”Hedelmästä, kasvista tai muusta luonnontuotteesta käymisteitse valmistetut juomat kuuluvat yleensä edelleen nimikkeeseen 2206, jos niiden alkoholipohjaa (esim. rypäle- tai omenaviini) ei ole ultrasuodatettu eikä tuotteeseen ole lisätty etyylialkoholia. Osittain fermentoidut, lisättyä etyylialkoholia sisältävät tuotteet luokitellaan edelleen tapauksittain.”

Käytännössä täsmennys tarkoittaa sitä, että valtaosan makusiidereistä ja -lonkeroista verokohtelu ei muutu.

Tullin ylijohtaja Jarkko Saksa kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että Tulli pyrki täsmennetyllä ohjeella omalta osaltaan kirkastamaan sitä, mitä tuotteita luetaan alemman verokannan tuotteiksi ja mitkä taas ylemmän verokannan tuotteiksi.

"On kaikkien osapuolten etu, että se on etukäteen mahdollisimman selvää", hän sanoo.

Ohjetta päädyttiin täsmentämään Saksan mukaan sen jälkeen, kun Tulli oli tutkinut makusiidereiden ja -lonkeroiden markkinoita Suomessa.

Ylijohtajan mukaan on kuitenkin mahdollista, että jatkossa tulee esiin tuotteita, joiden kohtelu ei ole täysin selvää tarkennetunkaan ohjeen pohjalta.

"Joka tapauksessa suurin osa näistä tuotteista pitäisi tämän linjauksen perusteella olla selkeitä sen suhteen, kumpaan luokkaan ne kuuluvat", Saksa korostaa.

Lue lisää:

Tullin tulkinta on nostamassa siidereiden ja lonkeroiden veroa noin 40 prosentilla: "Tuoteryhmä tuhotaan"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tulli havaitsi puutteita tuontielintarvikkeiden voimakassuolaisuuden merkinnöissä: "Pakkausmerkintöjen minimivaatimuksissa havaitaan jatkuvasti puutteita"

Tulli palauttaa valuuttavirheen takia yli 11 miljoonaa euroa maahantuontiveroja

Uusi pääjohtaja haluaa syrjimättömän Tullin – töihin palkattava muitakin kuin hajuttomia, värittömiä ja valkoisia kantasuomalaisia