LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Talous

Kiinteistövälittäjät ennakoivat: Hinnat laskevat kasvukeskusten ulkopuolella, syinä hallitusohjelma ja talouskasvun hidastuminen

Kasvukeskuksissa kysynnän odotetaan pysyvän ennallaan tai nousevan. Mökkien kysyntä voi nousta Savossa ja Pohjois-Karjalassa.
LEHTIKUVA / Jarno Mela
Kasvukeskuksissa asuntojen kysynnän odotetaan pysyvän ennallaan tai nousevan.

Talouskasvun ennakoitu hidastuminen heijastuu asuntojen kysyntään ja hintoihin monilla alueilla Suomessa, Suomen Kiinteistönvälittäjät kertoo markkinaennusteessaan. Hintatason ennakoidaan laskevan lievästi Itä-Suomessa, Keski-Suomessa ja Etelä-Suomessa pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Kasvukeskuksissa kysynnän odotetaan pysyvän ennallaan tai nousevan.

"Huhti–toukokuu olivat hyviä, mutta kesäkuussa on ollut hiipumista. Vaaleilla oli välitön vaikutus", Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg sanoo.

Puolet kiinteistönvälittäjistä arvioi, että hallitusohjelma sai asunnon ostajat empimään. Linjatut energiaveron korotukset kasvattaisivat pientalollisten kuluja, Suomen Kiinteistönvälittäjät sanoo.

"Talouden kasvuennusteet, joita on tullut hallitusohjelman julkaisemisen jälkeen, ovat olleet alhaisempia kuin mitä ohjelmassa on. Ei siis uskota siihen, mitä hallitus lupaa", Mannerberg kertoo.

"Markkina on niin herkkä, että reaktio tulee välittömästi, mutta on vaikea sanoa, kuinka kauan ostajat himmailevat", hän jatkaa.

40 prosenttia välittäjistä ei vielä ollut nähnyt hallitusohjelman tuomaa muutosta.

Ennustetta varten kuultiin yli 1 500:aa kiinteistönvälittäjää. Suomen Kiinteistönvälittäjät ovat kiinteistönvälitysalan edunvalvontajärjestö.

Kiinteistönvälittäjien etujärjestön mukaan vuokra-asuntomarkkinoilla kysyntä jatkuu hyvänä. Poikkeuksia on alueilla, joissa työpaikkoja tai opiskelupaikkoja on vähemmän tarjolla.

"Siellä on se iso peikko eli hallituksen kaavailema yhtiölainan vähennysoikeuden poistaminen", Mannerberg sanoo.

Toimitusjohtajan mukaan yhtiölainan vähennysoikeuden poistaminen tarkoittaisi asuntojen kiinteiden kustannusten rajua nousua, ja vuokraamisesta tulisi kannattamatonta.

Perinteisillä mökkipaikkakunnilla Savossa, Pohjois-Karjalassa, Lapissa ja Lounais-Suomessa loma-asuntojen kysynnän odotetaan nousevan hieman tai pysyvän ennallaan.

Ostajat kuitenkin kiinnittävät yhä enemmän huomiota loma-asuntojen varustelutasoon ja saavutettavuuteen. Saarimökeille ostajia on vaikeampi löytää, etujärjestö toteaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kesäkuu tuo piikin kiinteistökauppaan – asuntolainoja haetaan kiivaasti kevätkesällä

Haluaisitko tietää, minkä verran rahaa voit saada kodistasi? Nyt sen selvittämiseen tuli uusi tapa

Asuntokauppa vilkastuu, arvioivat kiinteistönvälittäjät