POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Talous

Maailman ylikulutuspäivä on jo 27. heinäkuuta – Suomen oli jo 5. huhtikuuta

WWF:n mukaan tarvittaisiin 3,8 maapalloa, jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset.
Eija Mansikkamäki
Liikenne on yksi suurimpia ylikulutuksen ja kasvuhuonepäästöjen syitä. Halpalentoyhtiöiden koneita Budapestin lentokentällä.

Maailman tämän vuoden ylikulutuspäivää vietetään 29. heinäkuuta. Globaali ylikulutuspäivä on jälleen ennätyksellisen aikaisin. Viime vuonna päivä oli 1. elokuuta.

Ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, jona kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä.

Suomen oma ylikulutuspäivä oli tänä vuonna jo niin varhain kuin 5. huhtikuuta. Myös tämä päivämäärä on aikaistunut vuosi vuodelta, viime vuodestakin liki viikon. Silloin päivä oli 11. elokuuta.

WWF:n mukaan suomalaisten ylikulutuksen suurimmat syyt ovat energiantuotanto, liikenne ja ruoantuotanto. Järjestön mukaan tarvittaisiin 3,8 maapalloa, jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset.

Suomalaisten ylikulutuspäivä lasketaan vuosittain YK:n tuoreimmista tilastoista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tilastokeskus: Suomalaisten päästöt tippuivat 5 prosenttia vuonna 2017 – lasku suurinta energiahuollossa ja maaliikenteessä

Miten saada luonnonvarat riittämään?

Kestävä kuluttaminen ei pelkkää viherpiipertäjien hommaa – suomalaisten kulutustottumukset ovat muuttuneet