Talous

Työttömyys kääntyy kasvuun – toukokuussa työttömien määrä lisääntyi ensi kerran vuosikausiin

Työllisyys pysyy kasvussa edelleen.
Lari Lievonen
Pohjois-Karjalan työllisyysaste on nousussa. Virolaiset työntekijät Taivo Tabur ja Cristo Pill tekivät katutöitä Joensuussa. Taivo kertoi tulleensa kesän ajaksi töihin Joensuuhun. Cristo kertoi sanonut asuneensa jo viisi vuotta suomessa ja nyt on ensimmäinen vuosi menossa Joensuussa.

Työttömyysasteen trendi on pysynyt viiden viime kuukauden ajan 6,6 prosentissa, mutta toukokuussa työttömien lukumäärän trendi kääntyi ensi kerran vuosikausiin kasvuun, erityisasiantuntija Liisa Larja työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo.

Tilastokeskuksen mukaan työttömien lukumäärän trendi on kasvanut alkuvuonna 7 000 henkilöllä. Larjan mukaan myös TEM:n tilastojen työttömien työnhakijoiden lukumäärä on noussut, vaikka viime vuoden toukokuuhun verrattuna työttömyys onkin vähän alentunut.

Trendilukemista on poistettu kausi- ja satunnaisvaihtelu, joten se kertoo yhden kuukauden lukemia luotettavammin todellisen työttömyyden ja työllisyyden määrän.

Työttömyyden kääntyminen kasvuun kertoo Larjan mukaan talouden vedon hiipumisesta ja siitä, että rakennetyöttömyys on todella suuri. "Se myös näyttää kasvavan jokaisen taantuman jälkeen."

Työllisyys kasvaa edelleen, toukokuussa työllisyystrendi oli 72,6 prosenttia. Viime vuonna kasvoi kokopäiväisten työpaikkojen määrä, tänä vuonna on tullut lisää etenkin osa-aikaisia ja yrittäjien työpaikkoja, Larja kertoo.

Maakuntien väliset työttömyyserot ovat kaventuneet varsin pieniksi työttömyyden rajun alentumisen vuoksi. Työpaikkoja on syntynyt paljon teollisuuteen ja matkailuun. Koko maassa on siirrytty työvoiman ylitarjonnasta työvoimapulaan.

Työttömyysprosentti painui kaikissa maakunnissa alkuvuoden aikana alle 9,2 prosentin. Eniten työttömyys väheni Kainuussa ja vähiten työttömiä oli Kanta-Hämeessä.

Jutta Mykrä
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Verohallinto kehottaa: Tarkista verokortin vuosituloraja – liian alhainen veroprosentti jopa joka kolmannella palkansaajalla

Omakotiliitto lyttää Carunan hinnankorotuksen: "Eikö mikään riitä?"

St1 rakentaa uuden biojalostamon Göteborgiin