Talous

Suomen suurimmat tuulivoimalat Simoon: Teho on 5,6 megawattia, ennen 1 megawatin voimalaa pidettiin suurena

TuuliWatin puisto Lapissa tuottaa kahdeksan prosenttia koko maan tuulisähköstä.
TuuliWatti
Uusien tuulivoimaloiden siivet ovat 81 metriä pitkiä, kuvan siivet ovat vanhempia ja lyhyempiä.

TuuliWatti rakentaa Simon Sarvisuolle Lounais-Lappiin Suomen suurimman tuulipuiston. Erittäin tehokkaita 5,6 megawatin tehoisia voimaloita tulee 27 kappaletta ja niiden vuosituotanto ylittää 0,5 terawattituntia. Se on yli kahdeksan prosenttia viime vuonna Suomessa tuotetusta tuulisähköstä.

Sarvisuo saa valtion tukea, se oli yksi uusiutuvan sähkön tuotantokilpailutuksen keväällä voittaneista hankkeista. Tuen määrä eli preemio on 2,94 euroa megawattitunnilta. Tukea saa vain, jos sähkön markkinahinta alittaa 30 euroa plus preemion.

Tuulipuiston rakennustyöt alkavat tämän vuoden lopulla ja se valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä.

Voimalat ovat tanskalaisen Vestas-yhtiön valmistamat. TuuliWatin mukaan ne ovat markkinoiden nykyaikaisimmat maatuulivoimaturbiinit.

Roottorin halkaisija on 162 metriä eli yksi siipi on 81 metriä pitkä.

Vestas on kehittänyt uuden tornin, jonka korkeus on 166 metriä eli siivet kulkevat 243 metrin korkeudella.

Suomeen on tulossa tätäkin korkeampia voimaloita, korkeimmillaan siivet yltävät jopa 300 metriin saakka. Simon tuulivoimaloiden teho on kuitenkin huippuluokkaa.

”Tuulivoimateknologia on kehittynyt vauhdilla. Korkeampi torni, pidemmät siivet ja tehokkaampi turbiini mahdollistavat tuulen hyödyntämisen laajemmalta alueelta, mikä parantaa tuulivoiman kilpailukykyä", johtaja Tuomas Candelin-Palmqvist St1:stä sanoo.

Voimaloiden teho on kasvanut uuden tekniikan ansiosta rajusti. Vielä ennen 2010-lukua yhdenkin megawatin tehoista voimalaa pidettiin suurena. Mitä pitemmät siivet ovat, sitä enemmän niillä on pyyhkäisypinta-alaa ja sen tehokkaampia ne ovat. Korkealla myös tuulee voimakkaammin kuin maan pinnan lähellä.

”Investointi osoittaa, että uskomme tuulivoiman sopivan erinomaisesti Suomeen. Meillä on erittäin suotuisat tuuliolot ja tuulivoimalla tulee olemaan kasvava rooli energian tuotannossa", S-Voiman toimitusjohtaja Mikko Halonen sanoo.

TuuliWatti on St1:n ja S-Voiman yhteisomistama tuulivoimayhtiö.

Lue lisää

St1 ja SCA ovat perustaneet biopolttoaineisiin keskittyvän yhteisyrityksen – investoi 200 000 tonnin biojalostamoon

"Hyvä ja kannatettava avaus", MTK iloitsee Valion biokaasuhankkeesta

Norjalaiset eivät ole tuulivoimasta yhtä innoissaan kuin ennen, joten suomalaisten suursuunnitelma Finnmarkissa pyörii tyhjää

St1 myy nykyisen tuulivoimakapasiteettinsa Suomessa: "Haluamme vapauttaa pääomaa uusiin investointeihin"