Sähköverkon voisi rakentaa miljardin halvemmalla – yhtiöitä ei kiinnosta - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Sähköverkon voisi rakentaa miljardin halvemmalla – yhtiöitä ei kiinnosta

Verkkoyhtiöt saavat olemattomalla riskillä hulppean tuoton maakaapeloinnista.
Kari Salonen
Carunan sähköverkko ja muuntaja ovat jäämässä metsän sisään Vihdissä.

”Sähköverkkoyhtiöt ovat monopoliasemassa eikä niillä ole liiketoiminnassaan juuri mitään riskiä. Niille sallitaan kulujen vähentämisen jälkeen peräti 6,87 prosentin takuuvarma tuotto, jonka asiakkaat maksavat”, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen moittii.

"Kaikkia linjoja ei ole syytä kaivaa maan alle, mikä on kallein vaihtoehto, vaan enemmän pitäisi rakentaa esimerkiksi teiden varsille ilmajohtoja."

"Sähköyhtiöt haluavat maksimoida voittonsa käyttäen säävarman verkon rakentamista tekosyynä."

Lappeenrannan yliopiston professori Mikael Collan kysyy, onko verkkoyhtiöillä motiivia toimia kustannustehokkaasti, kun ne pystyvät vyöryttämään investointien kustannukset asiakkailleen ja saavat lisäksi investoinneilleen hyvän tuoton.

"Mitä enemmän yhtiöt investoivat säävarmaan verkkoon, sitä enemmän ne saavat kerätä absoluuttista tuottoa."

"Voidaan perustellusti kysyä, onko sijoittajien omistamilla yhtiöillä suurempi motivaatio maksimoida absoluuttinen tuottonsa maksimoimalla investointikustannuksensa verrattuna esimerkiksi asiakkaiden omistamiin yhtiöihin."

Suurimmat ulkomaisten sijoittajien verkkoyhtiöt ovat Caruna ja Elenia.

Verkkoyhtiöiden sijoitetun pääoman tuotto vuonna 2017 oli Energiaviraston mukaan liki 12 prosenttia. Yhtiöiden riski on kuitenkin pieni verrattuna esimerkiksi matalariskisiin rahamarkkinoihin, joiden tuotto jäi 2,6 prosenttiin.

Keväällä Lappeenrannan yliopistossa selvitettiin, että sähköverkkoihin suunnitelluista 9,5 miljardin euron investoinneista vuosille 2016–2028 olisi helposti säästettävissä miljardi euroa, jonka sähkön kuluttajat säästäisivät siirtomaksuissaan. Suomen Sähkönkäyttäjien, Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton teettämän tutkimuksen teki diplomi-insinööri Aleksi Muukkonen pro gradu-työnään.

"Suomen sähköjärjestelmästä tulee asiakkaille liian kallis, jos yhtiöt kaivavat riskivapaasti maakaapelit haja-asutusalueille. Miljardille eurolle löytyy kyllä käyttöä”, toteaa Suomen Sähkönkäyttäjien toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen.

Tutkimuksessa arvioidaan, että säävarman verkon kustannukset tulisivat jopa korkeammiksi kuin myrskyjen todelliset kustannukset olisivat.

Miljardi säästyy, kun maakaapeloinnin ja ennenaikaisen verkon uusimisen sijaan verkkoyhtiöt hankkisivat haja-asutusalueella myrskyvalmiuden käyttäjiltä ja nykylain sallimat poikkeamat otettaisiin täysin käyttöön.

Poikkeuksia ovat lain mukaan saaressa sijaitsevat tai sähköä alle 2 500 kilowattituntia vuodessa käyttävät asiakkaat. Niiden ei tarvitse kuulua toimitusvarmuuden piiriin. Mökeille voidaan hyväksyä yli 36 tunnin sähkönjakelun keskeytykset, jos asiakkaat sen hyväksyvät.

Jopa viidenneksellä haja-asutusalueiden käyttöpaikoista on jo myrskyvalmius, esimerkiksi aggregaatti.

Haja-asutusalueella myrskyvalmius voidaan hankkia asiakkailta esimerkiksi siten, että kaikki tietyn sähkölinjan haaran takana olevat talot voivat hankkia aggregaatit, akut tai vakuutuksen.

Hallitus lupaa hallitusohjelmassa puuttua sähkönsiirtoon ja alentaa siirtohintoja.

Lue lisää

Omakotiliitto tyrmää kiinteistöverotuksen korottamisen koronan takia – "Asunnon omistaminen on yleistä myös pienituloisten joukossa"

Sähkön käyttäjät maksavat satoja miljoonia euroja vuodessa tuottoa "tyhjästä" – yhtiöt laskuttavat verkon laskennallisen arvon perusteella, ei todellisen

Kokoomus suitsisi sähköverkkoyhtiöiden yli-investointeja tiukasti – pitää kallista maakaapelointia järjettömänä haja-asutusalueilla

Caruna ei lupaa alennusta siirtomaksuihin: Jatkamme niiden henkilöasiakkaiden maksuaikaa, jotka apua tarvitsevat