Talous

Suomen tavaravienti ponnahti nousuun – kasvua erityisesti Venäjälle ja Yhdysvaltoihin

Kasvua kiihdytti erityisesti öljyjalosteiden viennin selvä nousu.
Toukokuulle tilastoitiin kaasuputkien vientiä avomerelle ja Venäjälle yhteensä liki 180 miljoonan euron edestä, kun Nord Stream 2 -putken rakentaminen jatkui. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Suomen tavaraviennin arvo oli toukokuussa kuusi prosenttia suurempi kuin viime vuoden toukokuussa, kertoo Tulli.

Viennin kasvun taustalla on erityisesti öljyjalosteiden viennin selvä nousu. Toukokuulle tilastoitiin lisäksi kaasuputkien vientiä avomerelle ja Venäjälle yhteensä liki 180 miljoonan euron edestä, kun Nord Stream 2 -putken rakentaminen jatkui. Koko tavaraviennin arvoksi tuli ennakkotilaston mukaan 5,7 miljardia euroa.

Tuonnin arvo nousi kaksi prosenttia ja se oli myös noin 5,7 miljardia euroa. Kauppatase oli toukokuussa alijäämäinen, mutta vain kymmenen miljoonan euron edestä, kun alijäämää viime vuoden toukokuussa kertyi 250 miljoonaa euroa. Tammi-toukokuun alijäämä oli 90 miljoonaa euroa. Viime vuoden viiden ensimmäisen kuukauden vaje nousi yli miljardiin.

Toukokuussa teollisuuden ja koneiden ja laitteiden vienti kasvoi, mutta hitaammin. Kuljetusvälineiden ja metsäteollisuuden tuotteiden viennin arvo oli lähes viime vuoden toukokuun tasolla.

Vienti EU-maihin kasvoi toukokuussa viisi prosenttia ja tuonti EU:sta neljä. EU:n ulkopuolelle lähtevässä viennissä oli kasvua yhdeksän prosenttia. Erityisesti Venäjälle ja Yhdysvaltoihin menevä vienti kasvoi selvästi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Alkoholimarkkinoilla kotimaankauppa on viennin kannalta keskeistä – Baltian kevenevä verotus on haaste alan yrittäjille

Mercosur-sopimus avaa huimat vientinäkymät ja minimoi riskit EU:n maataloustuottajille

Elintarvikkeiden vienti vaatii aikaa ja rahaa: "Ihmissuhteita ei rakenneta muutamassa kuukaudessa, vaan se vaatii pitkäaikaisen sitoutumisen"