POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Talous

Finnwatch: Kahvituotannon työolot ovat parantuneet

Suomalaispaahtimot satsaavat nyt vastuullisuussertifioituun kahviin.
Kahvipapuja kerättiin Hondurasissa viime helmikuussa. LEHTIKUVA/AFP

Työolot ovat parantuneet osassa kahvitiloista Hondurasissa Väli-Amerikassa, kertoo yritysten vastuullisuutta tarkkaileva Finnwatch.

Finnwatchin vuonna 2016 julkaisemassa raportissa kerrottiin, että Suomeen kahvia toimittavilla tiloilla maksetaan laittoman alhaisia palkkoja ja että niissä käytetään lapsityövoimaa. Finnwatchin tietojen mukaan ainakin kolmella kahvitilalla on parannettu työoloja raportin julkaisun jälkeen.

Vuonna 2016 kyseiset tilat toimittivat kahvia Arvid Nordquistille, Löfbergsille, Pauligille sekä Meiralle.

Kesäkuussa Finnwatch kertoi, että yli puolet suomalaisten kahvipaahtimoiden kahvihankinnoista oli viime vuonna vastuullisuussertifioitua. Paahtimot hankkivat nyt vuosittain yli 45 miljoonaa kiloa enemmän vastuullisuussertifioitua kahvia kuin vuonna 2016.

Yksi Finnwatchin vuonna 2016 tutkimista hondurasilaisista kahvintuottajista oli osuuskunta Caruchil, joka toimitti kahvia Arvid Nordquistille, Löfbergsille sekä Pauligille.

Osuuskunnalla oli vielä Finnwatchin kenttätutkimuksen aikana Reilun kaupan sertifikaatti. Se kuitenkin menetti sertifikaattinsa toukokuussa 2016 Reilun kaupan valvonnan löydettyä tiloilta samoja ongelmia kuin Finnwatch. Osasyinä sertifikaatin menetykselle olivat lapsityövoima ja työntekijöille maksetut liian alhaiset palkat.

Reilun kaupan tietojen mukaan osuuskunta on sertifikaatin menettämisen jälkeen tehnyt paljon töitä epäkohtien korjaamiseksi. Se on esimerkiksi panostanut asennekasvatukseen, valvontaan sekä lasten koulutukseen yhteistyössä Hondurasin viranomaisten ja paikallisen kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa.

Maaliskuussa 2018 osuuskunta sai palautettua itselleen Reilun kaupan sertifikaatin.

Finnwatch teki tutkimusta myös kahdella Meiralle kahvia toimittavalla hondurasilaisella kahvitilalla, joista kummastakin löytyi lapsityövoimaa ja laittoman alhaisia palkkoja.

Meira hankkii kahvia Hondurasista sen kanssa samaan yritysryhmään kuuluvan Boncafe-vientiyrityksen kautta. Meiran mukaan Boncafe on kahviraportin julkaisemisen jälkeen tukenut viljelijöitä täyttämään vastuullisuussertifikaattien vaatimukset.

Boncafe kertoo pyrkivänsä viljelijöiden toimeentulon parantamiseen. Lisäksi yritys on tukenut rahallisesti koulujen rakentamista kahvinviljelyalueille sekä kustantanut koulutarvikkeita.

Myös Meira suunnittelee tukevansa rahallisesti paikallisen koulun tai lastentarhan kehittämistä sekä auttavansa viljelytiloja uuden vastuullisuussertifikaatin vaatimusten täyttämisessä.

Meiran kanssa samaan yritysryhmään kuuluva brasilialainen Fazenda NSG tuotti viime vuonna neljä prosenttia kaikesta Meiran hankkimasta kahvista. Vuonna 2016 julkaistussa kahviraportissa Finnwatch moitti Fazenda NSG:tä muun muassa syrjinnästä kausityöntekijöiden palkkauksessa: naisia ei palkattu kausityöntekijöiksi lainkaan. Meiran mukaan tilan kausityöntekijöistä on nyt seitsemän prosenttia naisia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vastuullisuus tärkeä, mutta hankala mittari

Finnwatch: Teenpoimijan päiväpalkka voi olla alempi kuin kahvilassa nautittavan teekupillisen hinta

S-ryhmä harmittelee ulkomaisten verkkokauppajättien erilaisia pelisääntöjä – näin kenttäjohtaja kommentoi kaupparyhmän ja viljelijöiden suhdetta