Talous

KPA Unicon toimittaa bioenergiakattilan Haapajärvelle – polttoaineena hyödynnetään havupuun kuorta

Haapajärven Lämpö Oy ja KPA Unicon ovat allekirjoittaneet sopimuksen 20 MW:n Unicon Renefluid-bioenergiakattilan toimittamisesta.
Päivi Karjalainen
Haapajärvelle valmistuvan bioenergiakattilan polttoaineena hyödynnetään sahatuotannon sivujakeita. Kuvituskuva.

KPA Unicon rakentaa 20 MW:n bioenergiakattilan Haapajärven Lämpö oy:lle, kirjoittaa KPA Unicon tiedotteessaan.

Toimitus tapahtuu vuoden 2020 loppuun mennessä, ja polttoaineena hyödynnetään Hasa Oy:n sahatuotannon sivujakeita, eli pääasiassa havupuun kuorta.

Laitos valmistuu vuoden 2020 loppuun mennessä, ja se sijoittuu Rantakadulle olemassaolevan KPA Uniconin toimittaman laitoksen viereen.

”Uuden laitoksen myötä voimme taata haapajärvisille pitkälle tulevaisuuteen edullista ja luotettavaa kaukolämpöä, joka on tuotettu paikallisella uusiutuvalla polttoaineella”, kertoo Haapajärven Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Janne Alpua.

Toimitus sisältää kiinteän polttoaineen kattilan apulaitteineen, asennuksen ja käyttöönoton.

Laitoksen teknologiana käytetään Renefluid-leijupetiteknologiaa, joka mahdollistaa erilaisten kosteiden biomassojen tehokkaan hyödyntämisen alhaisilla päästöillä.

Laitosta tullaan operoimaan ja valvomaan PlantSys-digitaalijärjestelmällä, joka takaa helpon ajoparametrien säätämisen, turvallisen valvonnan sekä tuottaa kattavan raportoinnin niin operaattoreiden kuin myös liiketoimintajohdon tarpeisiin.

Haapajärven Lämpö hankkii erillistoimituksina laitosrakennuksen ja maanrakennuksen sekä laitokseen liittyvät muut oheislaitteet, kuten polttoaineen vastaanoton ja savukaasujen lauhdutuslaitteet.

”Haapajärvi ja sen lämpöyhtiö ovat hienoja esimerkkejä kiertotaloudesta, kun Hasan puunjalostuksen muuhun hyötykäyttöön kelpaamattomat jakeet voidaan käyttää paikallisessa lämmöntuotannossa. Uusi lämpölaitos valmistetaan kotimaisin voimin tehtaillamme Lapualla ja Kiuruvedellä”, toteaa KPA Uniconin varatoimitusjohtaja Teemu Koskela.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsästäjille ikävä yllätys: Varkaat tyhjensivät lahtivajatyömaan Haapajärvellä

Heikki Kumpula on kylähullu ja ylpeä siitä – "Kun ihmiset tuntevat toisensa, he myös välittävät toisistaan"

Keskipohjanmaa: Haapajärvelle suunnitellaan koivua käyttävää biotehdasta