Talous

Kuluttajien yksityisyyttä loukattu – Facebookille kaikkien aikojen sakko

Facebook sopi maksavansa viiden miljardin dollarin sakon. Sopimus muuttaa Facebookin tietojen keräämisen käytäntöjä vain niukasti.
Kauppakomission kanssa tehty sopimus edellyttää, että Facebookin hallitukseen muodostetaan uusi, riippumaton valiokunta valvomaan yhtiön tietosuojakäytäntöjä. LEHTIKUVA / AFP

Yhteisöpalvelu Facebook on sopinut maksavansa Yhdysvalloissa viiden miljardin dollarin eli noin 4,5 miljardin euron sakon käyttäjien yksityisyyden loukkaamisesta. Asiasta kertovat muun muassa Wall Street Journal ja Bloomberg.

Yhdysvaltojen liittovaltion kauppakomission (FTC) mukaan kyseessä on kaikkien aikojen suurin sakko kuluttajien yksityisyyden loukkaamisesta.

Kauppakomission kanssa tehty sopimus edellyttää, että Facebookin hallitukseen muodostetaan uusi, riippumaton valiokunta valvomaan yhtiön tietosuojakäytäntöjä. Lisäksi Facebookin perustajan ja toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin täytyy varmistaa, että yhtiö noudattaa uusia tietosuojarajoituksia.

Viisijäseninen kauppakomissio hyväksyi Facebookin viiden miljardin dollarin sakon äänin 3–2 republikaanienemmistön äänillä. Komission kaksi demokraattijäsentä pitivät sakkoa riittämättömänä ja katsoivat, että sopimus tuo liian vähän muutoksia käyttäjien tietojen keräämiseen ja hyödyntämiseen.

"Sopimuksen hyväksymisen sijaan meidän olisi mielestäni pitänyt aloittaa oikeusprosessi Mark Zuckerbergiä vastaan", sanoi komission demokraattijäsen Rebecca Kelly Slaughter WSJ:n mukaan.

Republikaanienemmistön mukaan Zuckerbergin haastaminen oikeuteen ei olisi ollut yleisen edun mukaista. Enemmistön mukaan sovintoratkaisu ratkaisee konkreettisia ongelmia sen sijaan, että turhautuneisuutta purettaisiin yksittäisiin ihmisiin.

Bloombergin mukaan sopimus kuitenkin muuttaa vain niukasti Facebookin tietojen keräämisen käytäntöjä, jotka ovat yhtiön liiketoimintamallin ytimessä.

FTC alkoi tutkia Facebookin toimia yli vuosi sitten, kun paljastui, että yritys oli luovuttanut luvattomasti kymmenien miljoonien käyttäjien tietoja brittiläiselle Cambridge Analytica -yhtiölle. Vuodon jälkeen on paljastunut myös muita tapauksia, joissa Facebookia on syytetty palvelunsa käyttäjien yksityisyyden loukkaamisesta ja käyttäjätietojen suojelemisen laiminlyönneistä.

Yhdysvaltalaiset viestimet olivat kertoneet Facebookin saamasta jättisakosta jo puolitoista viikkoa sitten lähteidensä tietoihin perustuen. Facebook itse ennakoi jo keväällä, että se voi joutua maksamaan jopa viiden miljardin dollarin sakon väärinkäytöksistään.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Google: Yli 200 Youtube-kanavaa levittänyt virheellistä tietoa Honkongin mielenosoituksista

Facebook kuunteli ja kirjoitti ylös käyttäjien äänipuheluita

Facebook hylkää nettikirppisten ilmoituksia urakalla kertomatta asiasta ryhmien ylläpitäjille