Talous

EK:n barometri: Suomalaiset yritykset pitävät talouden suhdannetta kohtalaisena mutta odottavat kylmenemistä

Tuotanto- ja myyntiodotukset syksyllä ovat verraten hyvällä tasolla.
EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen varoittaa, että pahimmassa tapauksessa kasvu voi tyssätä nopeastikin. Arkistokuva. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Suomalaiset yritykset pitävät suhdannetta vielä kohtalaisena kaikilla päätoimialoilla, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n suhdannebarometrista. Tahti on kuitenkin hiljentymään päin.

"Maailmantaloudessa riskit heikommasta kehityksestä ovat kasvussa, ja tämä heijastuu väistämättä myös Suomeen. Pahimmassa tapauksessa kasvu voi tyssätä nopeastikin", varoittaa EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Barometrin mukaan yritysten tuotanto, myynti sekä henkilöstömäärä lisääntyivät alkuvuodesta. Tuotanto- ja myyntiodotukset syksyllä ovat verraten hyvällä tasolla muilla päätoimialoilla paitsi rakentamisessa.

Suhdanneodotukset ovat kuitenkin olleet laskusuunnassa jo reilun vuoden ajan. Heinäkuussa teollisuuden saldoluku oli –12, rakentamisen –21 ja palveluiden –7.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Laajat lakot alkoivat, Neste ajoi jo jalostamonsa osin alas – vasta noin 4,5–5 prosenttia lisää palkkaa kahdelle vuodelle riittäisi Teollisuusliitolle

Työmarkkinat elävät ajassa ja ajat ovat nyt kovat

EK:n Lundmark: työtaistelut täysin ylimitoitettuja – "Aiheuttavat kohtuutonta haittaa viennille ja liikenteelle"