Talous

Ranskan valtiovarainministeriö: EU:lla ei vielä yhteisymmärrystä ehdokkaasta Kansainvälisen valuuttarahaston johtoon

Kansainvälinen valuuttarahasto tarvitsee uuden pääjohtajan, koska tehtävää hoitanut ranskalainen Christine Lagarde valittiin Euroopan keskuspankin uudeksi pääjohtajaksi.
Christine Lagarde valittiin Euroopan keskuspankin uudeksi pääjohtajaksi. LEHTIKUVA/AFP

Euroopan unionilla ei ole vielä yhteisymmärrystä ehdokkaasta Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n uudeksi pääjohtajaksi, kertoo Ranskan valtiovarainministeriö uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ministeriön mukaan jotkut nimet keräävät enemmän kannatusta kuin toiset, mutta toistaiseksi ei ole täyttä yhteisymmärrystä yhdestä nimestä Euroopan ehdokkaaksi.

Ranska johtaa EU-maiden välisiä neuvotteluja Euroopan yhteisen ehdokkaan löytämiseksi.

Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla, että Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on vahva ehdokas IMF:n uudeksi pääjohtajaksi.

"Minua on kysytty ehdolle IMF:n pääjohtajan tehtävään. Harkinnan jälkeen olen vastannut olevani valmis ehdokkaaksi. Se on vaativa mutta kovin mielekäs ja motivoiva tehtävä", Rehn sanoi HS:lle.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) esikunnasta vahvistettiin viime viikolla STT:lle, että Suomi ajaa IMF:n pääjohtajaksi Rehniä ja että Rehn on suostunut ehdokkaaksi.

Kansainvälinen valuuttarahasto tarvitsee uuden pääjohtajan, koska tehtävää hoitanut ranskalainen Christine Lagarde valittiin Euroopan keskuspankin uudeksi pääjohtajaksi.

Talouslehti Financial Times kertoi alkuviikosta, että Rehn on yksi kolmesta eurooppalaisesta kärkiehdokkaasta. Muut kärkiehdokkaat ovat lehden mukaan hollantilainen Jeroen Dijsselbloem ja bulgarialainen Kristalina Georgieva.

Aiemmin pöydällä olleista nimistä portugalilainen Mario Centeno ja espanjalainen Nadia Calvino olisivat Financial Timesin mukaan pudonneet harkinnasta.

IMF:n johtoon on perinteisesti valittu eurooppalainen. Jos EU:n jäsenmaat eivät kuitenkaan pääse yksimielisyyteen ehdokkaastaan, voi Euroopan ulkopuolisilla mailla olla mahdollisuus tarttua tilaisuuteen.

Virallisesti pääjohtajan nimittää IMF:n johtokunta. Ehdokasasettelu päättyy 6. syyskuuta, ja johtajavalinta on tarkoitus tehdä viimeistään 4. lokakuuta.

IMF:n johdossa on ollut pohjoismaalainen edellisen kerran yli puoli vuosisataa sitten. Ruotsalaiset Ivan Rooth ja Per Jacobsson johtivat valuuttarahastoa peräjälkeen vuosina 1951–1963.

Kansainvälinen valuuttarahasto tarkkailee 189 jäsenmaansa taloutta ja ylläpitää kansainvälisen finanssijärjestelmän vakautta. IMF esimerkiksi lainoittaa talousongelmiin ajautuneita jäsenmaita.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Työmarkkina-asiantuntija: Rinne puuttui työmarkkinoihin edeltäjäänsä Juha Sipilää vähemmän

Tiesitkö, että Antti Rinne erosi nopeammin kuin Trumpin lyhyimmän kauden tehnyt ministeri

MT-kysely paljastaa: Sanna Marin ja Antti Lindtman yhtä suosittuja SDP:n äänestäjien parissa