Talous

Rikas Raisio käynnisti kasvisruokatehtaansa rakentamisen – liikevaihto ja liiketulos kasvussa, kaura ja Benecol yhtiön ytimessä

Elintarvikeyhtiö Raision uuden elintarvikelaitoksen raaka-ainepohja löytyy kaurapellosta.
Kari Salonen
Toimitusjohtaja Pekka Kuusniemen mukaan yhtiön toisen vuosineljänneksen investoinnit olivat kolminkertaiset vertailukauteen nähden ja painottuivat kansainvälisen kauraliiketoimintamme kehittämiseen.

Elintarvikeyhtiö Raisio on heinäkuun alussa käynnistänyt uuden kasvipohjaisten tuotteiden kehittämiseen ja valmistamisen erikoistuvan tuotantolaitoksen rakennustyöt. Raisio tiedotti 45 miljoonaa euroa maksavasta tehdasinvestoinnistaan jo 11. kesäkuuta.

Puolivuotistuloksensa keskiviikkona 7.8. julkistanut Raisio kuvaa tulostiedotteessaan tulevaa tehdastaan " Suomen elintarviketeollisuuden viime vuosien mittavimpiin kuuluvaksi investointihankkeeksi".

Tuotantolaitos nousee yhtiön tehdasalueelle Raisioon. Raisio tulee valmistamaan laitoksessa "kasvipohjaisia lisäarvotuotteita". Yhtiö ei ole julkistanut, mistä raaka-aineista tai viljasta uudet lisäarvotuotteet valmistetaan, mutta kaura on keskeinen viljalajike. Kaurapohjaiset tuotteet ja kolesterolia alentava Benecol ovat Raision uuden strategian ytimessä.

Toimitusjohtaja Pekka Kuusniemen mukaan on vielä liian aikaista sanoa, paljonko kauraa tai muita raaka-aineita uusi laitos vuodessa tulee tuottajilta ostamaan ja käyttämään tuotteissaan. Valittu teknologia mahdollistaa myös muun kuin kauran käytön kasvipohjaisena raaka-aineena.

Raisio pysäytti jo vuoden ensimmäisellä neljänneksellä liikevaihdon laskun. Liikevaihto kääntyi kasvuun huhti–kesäkuussa ja oli 62,7 miljoonaa euroa (2018, 4–6: 59,7 miljoonaa euroa).

Konsernin kuuden kuukauden liikevaihto oli 112,6 miljoonaa euroa. Vertailukelpoisessa tammi–kesäkuun liiketuloksessa, 12,2 miljoonaa euroa, oli vielä lievää laskua edellisvuoteen.

Toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi perustelee laskua sillä, että alkuvuonna Raisio ei vielä pystynyt viemään markkinoille ja hintoihin viime vuoden kohonneita raaka-ainekustannuksia. Tilanne korjautui toisella neljänneksellä, jolloin vertailukelpoinen liiketuloskin oli edellisvuoden vastaavaa parempi 7,3 miljoonaa euroa.

"Pystyimme korottamaan myös Benecol-tuotteiden myyntihintoja kasvistanolin raaka-aineen, sterolin, ja valmistuksen yleiskustannusten

kohottua jo pidempään", Kuusniemi kertoo.

Kuusniemi kommentoi tulosta sanoen olevansa tyytyväinen siihen, että Raision organisaatio on pystynyt hyvin käytännössä toteuttamaan uutta strategiaa katsauskaudella.

Raisiolla on uudessa organisaatiossaan kaksi liiketoimintayksikköä: Terveelliset elintarvikkeet ja Terveelliset ainesosat. Liikevaihtoa näillä tammi–kesäkuussa oli 68,9 miljoonaa euroa ja 56,6 miljoonaa euroa. Molemmat paransivat suoritustaan vertailukaudesta.

Raisio on myynyt viime vuosien aikana ydintoimintoihinsa kuulumattomia liiketoimintoja. Yhtiö rahoittaa 45 miljoonan euron investointinsa vahvasta kassastaan ja kassavirran avulla. Raisiolla oli kesäkuun lopussa käypään arvoon kirjattavia rahoitusvaroja sekä raha- ja pankkisaamisia 106, 8 miljoonaa euroa. Raision omavaraisuusaste oli 82,8 prosenttia ja nettovelkaantumisaste negatiivinen -37 prosenttia. Rahoitustuototkin kehittyivät yhtiön mukaan positiivisesti keväällä.

Kuusniemen mukaan yhtiö tarkastelee yritysostokohteita ja kumppanuuksia, jotka sopivat sen strategiaan ja voisivat olla osa Raisiota myös kymmenen vuoden päästä.

Ison-Britannian aikeet erota EU:sta koskettavat myös Raisiota, jolla on liiketoimintaa ja myyntiä Isossa-Britanniassa. Englannin punnan kurssimuutoksilla euroon nähden ei huhti–kesäkuussa ollut vaikutusta Raision tulokseen. Iso-Britannia kuuluu Raision Länsi-Euroopan liiketoimintoihin, jonka liikevaihto huhti–kesäkuussa oli 16,3 miljoonaa euroa. Omaa tuotantoa Raisiolla ei Isossa-Britanniassa ole, vaan Benecol-tuotteet viedään saarivaltioon Manner-Euroopasta.

Brexitin toteutuminen on Raisiolle yhtä suuri arvoitus kuin muillekin. H-hetkeen Raisio on Kuusniemen mukaan valmistautunut jo kahdesti. Nyt Britannian irtautumisen pitäisi tapahtua lokakuun lopussa. Tuleeko vielä lisäaikaa, jää nähtäväksi.

Raisio aikoo valmistautua kasvattamalla Britannian varastoja mahdollisimman suureksi ja valmistelemalla eri kuljetusreittejä.

Raisio-konserni piti näkymänsä koko vuodelle muuttumattomina. Vuonna 2019 Raisio arvioi jatkuvien toimintojen liikevaihdon kasvavan (2018: 228,2 miljoonaa euroa) ja vertailukelpoisen liiketuloksen olevan yli 10 prosenttia liikevaihdosta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Raisio valmistautuu kolmannen kerran brexitiin

Lähes joka toiselle suomalaiselle maistuu arkiaamuna puuro – nuoret syövät puuronsa marjojen kanssa, vanhempien lisukesuosikki on voi

Raisio: Liikevoitto laski, näkymät muuttumattomat