Talous

Vastaus on... Kanada! Tässä ovat maailman suurimmat turpeen viejät

Suomiko turpeen mahtimaa? Turvesoita on meilläkin, mutta turpeen viennissä ylivoimainen ykkönen on Kanada.
Kuva on turpeennostosta Punkalaitumen Isosuolta vuonna 2017.

Turvekeskustelu roihahti jälleen käyntiin hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n torstaina julkistetusta raportista.

Suomessa on turvesoita sekä turpeen tuotannossa että suojeltuna. Faktoja maailmasta keräävä ja julkaiseva World Facts on pannut jonoon maailman suurimmat turpeen tuottajat ja viejät.

Ykkösenä listalla ylivoimaisesti suurimpana turveviejänä on Kanada. Suurin osa Kanadasta viedystä turpeesta menee kasvuturpeeksi.

Kanadan turveteollisuus tuottaa arviolta 1,3 miljoonaa tonnia turvetta vuodessa, kuutioina runsaat 5 miljoonaa kuutiota – lähes kaikki siis kasvuturvetta.

Kanada aloitti turpeen viennin jo 1930-luvulla, ja vei sitä USA:han. Toisen maailmansodan jälkeen Kanada nousi turpeen viejänä ohi Euroopan maiden. 95 prosenttia Kanadan viemästä turpeesta menee nykyisin Yhdysvaltoihin.

Rankingkakkonen sekä tuotannossa että viennissä on Saksa, jonka turve tulee Ala-Saksista. World Facts -sivuston mukaan Saksassa turvetta käytetään kasvualustoiksi.

Pronssille nousee helmikuussa 2018 päivitetyssä listauksessa Latvia, joka tuottaa keskimäärin 473 000 tonnia turvetta vuodessa. Turvetuotantosoita on maan itäosissa ja Riikassa. Turpeen kulutus Latviassa on ollut laskussa, ja energiaturpeesta suurin osa siitä käytetään kotitalouksissa. Latvia vie turpeen kasvualustaturpeena.

MM-nelonen on Hollanti. Hollannissa ei ole turvesoita, mutta kasvuturpeeseen Hollannissa pakatut tuotteet lasketaan tullitilastoissa turpeen vientinä.

Hollannissa kasvihuoneviljely on suurimittaista. Suomen valtion omistama turveyhtiö Vapo osti vuosi sitten syksyllä yritysostona hollantilaisen BVB-Substratesin.

Vientiarvolla mitaten viidenneksi suurin turvemaa on Irlanti. Listauksen mukaan Irlannin viemän turpeen arvo vuodessa on noin 90 miljoonaa dollaria.

Suomea ei löydy maailman viiden suurimman turveviejän listalla.

Karkeasti arvioiden turpeesta Suomessa käytetään noin 90 prosenttia energiaksi. Loput menee kasvu- ja ympäristöturpeeksi.

Suomesta viedään ulkomaille hyvin vähän polttoturvetta. Raakaturvetta viedään vähäisissä määrissä. Turve on tavallisesti pakattua ja pussitettua ja yleensä lannoitettua kasvualustaa. Turvetta on tuotu Suomeen briketteinä Valko-Venäjältä.

"Kasvuturpeen kysyntä kasvaa maailmalla 5–10 prosenttia vuodessa", kertoo Bioenergia ry:n toimialapäällikkö Hannu Salo.

Suomessa tuotettiin viime vuonna kaikkia turvetuotteita yhteensä 22 miljoonaa kuutiota. Tammi–maaliskuussa Suomen energiaturpeen kulutus laski 24 prosenttia edellisvuodesta.

Sija Maa Vientiarvo, miljoonaa dollaria

1. Kanada 343

2. Saksa 196

3. Latvia 159

4. Hollanti 142

5. Irlanti 90,6

Lähde: World Facts

Korjaus juttuun 9.8.2019 kello 11:45: Latvian turvetuotanto on 473 000 tonnia eikä 473 miljoonaa tonnia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Takan tuhkat voi viedä turvallisesti puutarhaan marjapensaille – perunamaalle ei kannata levittää

Bioenergia-ala purkaisi miljoona hehtaaria ensiharvennusrästejä – paikkaisi turvetuotannon vähentymistä

Energiaverokeskustelu on ollut harhaanjohtavaa