Talous

Kuntaliitto alensi kunnallisveron kertymäennustetta 400 miljoonalla eurolla

Ennusteessa kuitenkin oletetaan, että tilanne korjaantuu vuoden 2020 aikana.
Pekka Sakki
Kunnallisveroa ei kerrykään odotettuun tahtiin.

Kuntaliitto on alentanut kunnallisveron tämän vuoden kertymäennustetta 400 miljoonalla eurolla. Kertymäennustetta laskettiin, koska kunnallisverotilityksiä on kertynyt kuluvalta vuodelta ennakoitua vähemmän.

Verovaje eli tilitysten ennakoitua hitaampi kertyminen liittyy tulorekisteri-ilmoittamisen teknisiin ongelmiin. Ennusteessa oletetaan, että tilanne korjaantuu vuoden 2020 aikana.

Aiemmat ennusteet ovat lähteneet siitä, että ilmoitusongelmat saadaan ratkaistua ja kertymävaje saadaan kurottua umpeen loppuvuoden aikana. Kesä-heinäkuun kehitys ei kuitenkaan tue tätä näkemystä.

Koska kyse on verotulojen kertymiseen ja siten jaksotukseen liittyvästä ongelmasta, vuoden 2020 kertymäennustetta on vastaavasti nostettu 400 miljoonalla eurolla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puoluejohtajat: Kunnilla voisi olla tulevaisuudessa erilaiset lakisääteiset tehtävät – pääministeri Rinne: "Periaatteessa mahdollista"

Kuntaliitto: Hallituksen sote-suunnitelmat jakavat kuntakenttää – "Vastauksista käy selkeästi ilmi, että yksi ja sama ratkaisu ei sovi kaikille kunnille ja alueille"

Sote-yhteisöt yt-neuvottelevat ja säästävät