Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Talous

Löytyykö nurkistasi muovia tai vaikkapa maatalouskoneiden varaosia, joista haluat eroon? Nyt se onnistuu asuinpaikastasi riippumatta, ja voit saa kaupan päälle vielä rahaakin

Samaan aikaan palvelun valtakunnallisen lanseerauksen kanssa siellä avattiin MTK:n jäsenille tarkoitettu, valtakunnallinen maatalousmuovien noutopalvelu.
Jaana Kankaanpää
Palvelussa myydään jo nyt esimerkiksi käytettyä paalimuovia. Kuvituskuva.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n kehittämä, Pirkanmaalla huhtikuusta lähtien kokeilukäytössä ollut maatalouden sivuvirtojen markkinapaikka www.kiertoasuomesta.fi avattiin tänään maanantaina valtakunnalliseen käyttöön.

Kiertotalousmarkkinapaikka antaa maatiloille yksinkertaisen työkalun myydä erilaisia materiaaleja. Markkinapaikalla voi myydä esimerkiksi lantaa, muovia sekä maatalouskoneiden varaosia.

Samaan aikaan palvelun valtakunnallisen lanseerauksen kanssa siellä avattiin MTK:n jäsenille tarkoitettu, valtakunnallinen maatalousmuovien noutopalvelu.

MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola kertoo, että kokemukset Pirkanmaalta ovat rohkaisevia. Tähän mennessä palveluun on jätetty hänen mukaansa joitain kymmeniä ilmoituksia.

"Yllättävää on ollut se, että palvelusta löytyy jo nyt kaikenlaisia materiaaleja, joita maatiloilta voisi tarjota. Monet niistä ovat aika mielenkiintoisia jatkokäytön kannalta", elinkeinojohtaja sanoo.

Alkuun ajatuksena oli Mäki-Hakolan mukaan se, että palvelussa yritykset myisivät tavaraa toisille yrityksille. Nyt kuitenkin myyntiin on päätynyt esimerkiksi kuormalavoja, joille voi olla käyttöä muuallakin kuin maatiloilla.

"Ne ovat käyttökelpoisia esimerkiksi kaikenlaisille kotinikkaroijille", Mäki-Hakola vinkkaa.

Elinkeinojohtajan mukaan pyrkimyksenä onkin, että palvelu tavoittaisi mahdollisimman monta ihmistä.

Mäki-Hakola uskoo, että tulevaisuudessa erityisesti maatalousmuovit alkavat kiertää runsaasti palvelussa.

"Veikkaan, että muovit lähtevät liikkeelle aika nopeastikin", hän sanoo.

Muovien jälkeen liikkeelle voidaan saada biokaasu, jonka raaka-aine löytyy maatiloilta. Biokaasun liikkeelle saaminen edellyttää Mäki-Hakolan mukaan kuitenkin hallitukselta oikeanlaisia linjauksia.

Mäki-Hakolan mukaan Kiertoasuomesta.fi tarjoaa mahdollisuuden parantaa maatalouden kannattavuutta luomalla uusia markkinoita.

"Samalla maatalouden monipuoliset sivuvirrat ja tiloilta löytyvät materiaalit saadaan jatkojalostukseen tai uuteen käyttöön", hän lisää.

Lue lisää:

MTK:n jäsenille uusi maatalousmuovien kerääjä

Lue lisää

"Kannattavuuskriisin keskellä olemme jäsenistöllemme työkaluna ja vaikutuskanavana" – ruotsinkieliset maataloustuottajat juhlivat 75-vuotista edunvalvontaa

Metsänomistajat eivät hyväksy ympäristöministeriön ehdotusta uudeksi luonnonsuojelulaiksi

Ravinteiden tasaisempi jako torjuisi nälkää ja luontokatoa – tutkijat visioivat kannustimeksi planeettavaluuttaa

Yhteistyö on maaseutunuorten juttu: "Voitaisiin unohtaa alueiden ja tuotantosuuntien rajat”