Talous

Afrikkalaisen sikaruton riivaamasta Kiinasta ei saa tuoda Suomeen sianlihan murustakaan – "Silti erilaisia lihatuotteita havaitaan jatkuvasti matkustajien matkatavaroista"

Tuliaistuontia ja postipaketteja valvoo Tulli.
Pekka Fali
Sianlihaa tai sitä sisältäviä tuotteita ei saa tuoda Suomeen kaupallisesti tai tuliaisina. Matkatavaroista lihaa havaitaan kuitenkin jatkuvasti. Kuva ei liity juttuun.

Afrikkalainen sikarutto (African swine fever, ASF) on raivonnut Kiinassa vuoden päivät. Virallisten lukujen mukaan Kiinassa on kuollut ASF:ään tai tapettu sen vuoksi noin 1,2 miljoonaa sikaa.

Kiinasta ei voi tuoda kaupallisesti sianlihaa, koska Kiinassa ei ole EU-tuontiin hyväksyttyjä sianlihalaitoksia. Sianlihaa ei myöskään mainita suojapäätöksessä, jossa listataan tiettyjä tuotteita, joita saa tuoda Kiinasta.

"Kaupallisesti sianlihan tai sianlihatuotteiden tuonti Kiinasta EU:n alueelle ei ole mahdollista. Matkustajatkaan eivät saa tuoda mukanaan mitään lihaa ja lihatuotteita. Silti erilaisia lihatuotteita havaitaan jatkuvasti matkustajien matkatavaroista", kertoo erityisasiantuntija Leena Salin maa- ja metsätalousministeriöstä.

Lihatuotteiden tuonti matkatavarana tai lähettäminen postitse on kielletty kaikkialta EU:n ulkopuolelta. Tuliaistuontia ja postipaketteja valvoo Tulli.

Ravintoloiden ja vähittäiskauppojen osalta lihan jäljitettävyyttä valvotaan säännöllisesti. Niiden on pystyttävä osoittamaan, mistä tuotteet ovat peräisin.

Kielimuurien ylittämiseksi Ruokavirasto on kääntänyt materiaalia muun muassa kiinaksi, arabiaksi ja turkiksi. Esimerkiksi oppaassa ravintolan perustamisesta on tietoa ravintolan toiminnalle asetetuista vaatimuksista mukaan lukien lihan jäljitettävyysvaatimus.

Afrikkalainen sikarutto on sikojen, villisikojen ja minisikojen helposti leviävä verenvuotokuumetauti, jonka aiheuttaa ASF-virus. Tautiin ei ole rokotetta tai hoitokeinoa, ja se tappaa tartunnan saaneet siat lähes aina.

Ruokaviraston sivuilla kerrotaan, että akuutissa muodossa tärkeimpänä ensioireena on korkea, yli 40,5 asteen kuume. Kuumeeseen saattaa liittyä apatia, ruokahaluttomuus, nopea ja vaikeutunut hengitys sekä silmä- ja sierainvuoto. Tyypillistä on myös äkillinen kuolema ilman edeltäviä oireita.

Virus uhkaa myös kiinalaisista sioista tuotettavan hepariinin saatavuutta, kertoo The Scientist -lehti. Hepariini on toinen tärkein laskimoveritulppien ja keuhkoembolioiden hoitoon käytetty lääke.

Rokotetta ASF:ään kehitetään. Ensimmäiset epäonnistuneet testit tehtiin jo 1960-luvulla. Nyt kehityksessä käytetään uusia teknologioita, kuten geenimuuntelua.

Viruksen aiheuttaman kriisin vuoksi riskinä on, että kehitettyjen rokotteiden käyttö aloitetaan ennen kuin niiden turvallisuus on täysin selvitetty.

Sikarotujen luontaista vastustuskykyä virukselle tutkitaan. Esimerkiksi pahkasioille virus aiheuttaa harvoin oireita.

Lue myös:

Afrikkalainen sikarutto on raivonnut maailman suurimassa sianlihan tuottajamaassa vuoden – "Tauti on levinnyt Kiinassa kulovalkean tavoin ja Kiinan sikatalous on polvillaan"

Lue lisää